Sposób przygotowania:
Biszkopt z truskawkami i galaretką
Biszkopt:
Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy drobny cukier i po jednym żółtku. Do połączonych składników partiami dodajemy przesianą mąkę z dodatkiem kakao i proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy na najniższych obrotach tylko do połączenia. Ciasto pieczemy w 180 st przez około 40 minut. Zimny dzielimy na dwa blaty.
Krem do karpatki:
Masę przygotowujemy wg opisu na opakowaniu.
Frużelina truskawkowa:
Owoce dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek. Następnie kroimy je na ćwiartki i przekładamy do rondelka. Wsypujemy cukier i na wolnym ogniu cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gdy zawartość garnka zacznie się gotować wlewamy rozrobioną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez 3-4 minuty. Gotową masę odkładamy do całkowitego ostudzenia.
Bita śmietana:
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem niewielkiej ilości czerwonego barwnika.
Galaretka:
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w gorącej wodzi i odstawiamy do ostudzenia.
Truskawki:
Truskawki dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek. Następnie dzielimy je na połówki.
Na jeden z blatów biszkoptowych nakładamy krem do karpatki i równomiernie go rozprowadzamy. Na krem nakładamy zimną masę truskawkową. Całość przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Na górę ciasta dajemy ubitą na sztywno śmietanę kremówkę. Równomiernie rozprowadzamy i tworzymy wyższe brzegi, żeby galaretka nam nie uciekła. Na śmietanie układamy pokrojone na połówki truskawki i lekko je dociskami. Tak przygotowane ciasto polewamy zimną już prawie tężejącą galaretką. Ciasto schładzamy przez noc w lodówce.
Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy drobny cukier i po jednym żółtku. Do połączonych składników partiami dodajemy przesianą mąkę z dodatkiem kakao i proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy na najniższych obrotach tylko do połączenia. Ciasto pieczemy w 180 st przez około 40 minut. Zimny dzielimy na dwa blaty.
Krem do karpatki:
Masę przygotowujemy wg opisu na opakowaniu.
Frużelina truskawkowa:
Owoce dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek. Następnie kroimy je na ćwiartki i przekładamy do rondelka. Wsypujemy cukier i na wolnym ogniu cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gdy zawartość garnka zacznie się gotować wlewamy rozrobioną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez 3-4 minuty. Gotową masę odkładamy do całkowitego ostudzenia.
Bita śmietana:
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem niewielkiej ilości czerwonego barwnika.
Galaretka:
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w gorącej wodzi i odstawiamy do ostudzenia.
Truskawki:
Truskawki dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek. Następnie dzielimy je na połówki.
Na jeden z blatów biszkoptowych nakładamy krem do karpatki i równomiernie go rozprowadzamy. Na krem nakładamy zimną masę truskawkową. Całość przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Na górę ciasta dajemy ubitą na sztywno śmietanę kremówkę. Równomiernie rozprowadzamy i tworzymy wyższe brzegi, żeby galaretka nam nie uciekła. Na śmietanie układamy pokrojone na połówki truskawki i lekko je dociskami. Tak przygotowane ciasto polewamy zimną już prawie tężejącą galaretką. Ciasto schładzamy przez noc w lodówce.
mocsłodkości
mocsłodkości
misia5
Dziękuję :) Bardzo się cieszę, że ciasto Wam smakowało :)
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2