misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 678]

Książka Kucharska: Domowe ciasta

Biszkopt z truskawkami i galaretką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny mega puszysty biszkopt z sezonowymi truskawkami. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Biszkopt z truskawkami i galaretką Więcej zdjęć (12)

Składniki:

Biszkopt z truskawkami i galaretką

 

  • Biszkopt:
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 1,5 szkl cukru
  • 9 jaj
  • 4 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

 

  • Krem:
  • 1 op. kremu do karpatki
  • mleko do jego przygotowania

 

 

 

  • Galaretka:
  • 700 ml wrzącej wody
  • 2 op. galaretki truskawkowej

Sposób przygotowania:

Biszkopt z truskawkami i galaretką
Biszkopt:

Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy drobny cukier i po jednym żółtku. Do połączonych składników partiami dodajemy przesianą mąkę z dodatkiem kakao i proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy na najniższych obrotach tylko do połączenia. Ciasto pieczemy w 180 st przez około 40 minut. Zimny dzielimy na dwa blaty.

Krem do karpatki:

Masę przygotowujemy wg opisu na opakowaniu.

Frużelina truskawkowa:

Owoce dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek. Następnie kroimy je na ćwiartki i przekładamy do rondelka. Wsypujemy cukier i na wolnym ogniu cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gdy zawartość garnka zacznie się gotować wlewamy rozrobioną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez 3-4 minuty. Gotową masę odkładamy do całkowitego ostudzenia.

Bita śmietana:

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem niewielkiej ilości czerwonego barwnika.

Galaretka:

Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w gorącej wodzi i odstawiamy do ostudzenia.

Truskawki:

Truskawki dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek. Następnie dzielimy je na połówki.

Na jeden z blatów biszkoptowych nakładamy krem do karpatki i równomiernie go rozprowadzamy. Na krem nakładamy zimną masę truskawkową. Całość przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Na górę ciasta dajemy ubitą na sztywno śmietanę kremówkę. Równomiernie rozprowadzamy i tworzymy wyższe brzegi, żeby galaretka nam nie uciekła. Na śmietanie układamy pokrojone na połówki truskawki i lekko je dociskami. Tak przygotowane ciasto polewamy zimną już prawie tężejącą galaretką. Ciasto schładzamy przez noc w lodówce.
Biszkopt z truskawkami i galaretką
Upieczony i ostudzony biszkopt dzielimy na dwa blaty
Biszkopt z truskawkami i galaretką
Truskawki dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek
Biszkopt z truskawkami i galaretką
Umyte owoce dzielimy na ćwiartki i dajemy do rondelka
Biszkopt z truskawkami i galaretką
Do rondelka z owocami dodajemy cukier do smaku
Biszkopt z truskawkami i galaretką
Gotową frużelinę odstawiamy do całkowitego ostudzenia
Biszkopt z truskawkami i galaretką
Na jeden blat biszkoptowy nakładamy krem a na niego dajemy zimną frużelinę
Biszkopt z truskawkami i galaretką
Truskawki dokładnie myjemy pozbawiamy szypułek i kroimy na połówki
Biszkopt z truskawkami i galaretką
Na bitą śmietaną układamy połówki truskawek
Biszkopt z truskawkami i galaretką
Na tak przygotowane ciasto dajemy zimną lekko tężejącą galaretkę
Biszkopt z truskawkami i galaretką
Ciasto przez noc schładzamy w lodówce
Biszkopt z truskawkami i galaretką
Ciasto idealne do kawy