pusieczek2@wp.pl

pusieczek2@wp.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 81]

Biszkopt z masą orzechową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

pyszności orzechowe - Biszkopt z masą orzechową

Biszkopt z masą orzechową

Składniki:

Biszkopt z masą orzechową

 

  • BISZKOPT
  • 6jajek
  • 5łyżek wody
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA
  • 1masło
  • 3szkl.mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • POLEWA
  • 15dag cukru pudru
  • 20dag masła
  • 20dag orzechów włoskich-poszatkowane
  • 5łyżek mleka

Sposób przygotowania:

Biszkopt z masą orzechową
BISZKOPT: 5jajek ważymy ile za ważą tyle ważymy mąki i cukru.6jajek wbijamy do miski wsypujemy cukier i ubijamy na puszysto,dodajemy wodę i chwilę ubijamy.Po trochu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.Zimny biszkopt przekroić na pół MASA: ucieramy masło z zimnym budyniem POLEWA :na patelni rozpuścić masło dodać cukier,orzechy i smażymy około 4 minut po tym czasie wlewamy mleko i mieszamy,lekko przestudzić i rozsmarować na górze placka 1/2 placka,masa budyniowa,druga połowa placka,a na górę polewa orzechowa