ilka222

ilka222

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Biszkopt z masa truskawkową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Proste ciasto z masa truskawkową

Biszkopt z masa truskawkową Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Biszkopt z masa truskawkową

 

  • 6 jajek
  • szkl. cukru
  • szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg mrożonych truskawek
  • 1 szkl. cukru do truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 budynie bananowe
  • 1/2 litra mleka
  • kostka margaryny
  • posypka kolorowa

Sposób przygotowania:

Biszkopt z masa truskawkową
Rozmrozić truskawki. Przygotować biszkopt: Ubić białka, dodać cukier, żółtka, następnie wymieszać z mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blaszkę, piec w temp. 160 C około 30 minut. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.Truskawki przełożyć do garnka, dodać cukier, zagotować, wsypać galaretki w proszku, jeszcze chwilę gotować, zdjąć z ognia, odstawić by masa przestygła.Na mleku ugotować budynie-można dosłodzić do smaku. Margarynę utrzeć, dodawać po łyżce budyniu. Biszkopt posmarować połową masy budyniowej, wyłożyć truskawkową, resztę masy budyniowej i udekorować posypką. Wstawić do schłodzenia.
Biszkopt z masa truskawkową
Na ostygnięty biszkopt nałożyć połowę masy budyniowej
Biszkopt z masa truskawkową
Na masę budyniową wyłożyć tężejącą masę truskawkową
Biszkopt z masa truskawkową
Przykryć masą budyniową, posypać posypką i wstawić do lodówki