alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 532]

Biszkopt z owocami i masą śmietanową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, lekkie, mało słodkie ciasto z owocami lata i bitą śmietaną z serkiem mascarpone. Polecam każdemu.

Biszkopt z owocami i masą śmietanową Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Biszkopt z owocami i masą śmietanową

Biszkopt

  • 8 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 4 łyżki oleju
  • Szczypta soli

Warstwa owocowa

  • 3 galaretki malinowe lub z owoców leśnych
  • 300 g mrożonych malin
  • 2 garści mrożonych jagód
  • 3,5 szkl wrzątku

Masa śmietanowa

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 1 małe opakowanie serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 śmietanfixy

Sposób przygotowania:

Biszkopt z owocami i masą śmietanową
Białka oddzielamy od żółtej. Ubijamy na sztywno że szczyptą soli. Dodajemy partiami cukier, ubijamy. Następnie po jednym żółtku i dalej ubijamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na końcu wlewamy olej i mieszamy.

Pieczemy 20 min w temp 180 st.

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Gdy całkiem przestygną dodajemy mrożone owoce. Galaretka w momencie zacznie tężeć. Owoce wylewamy na zimny biszkopt, wkładamy do lodówki. Dobrze schłodzoną śmietanę i serek mascarpone przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier puder i śmietanfixy i miksujemy na wysokich obrotach. Masę śmietanową przekładamy na galaretkę. Posypujemy np pokruszonymi ciastkiem ( u mnie był do drobno posiekany piernik).

Smacznego
Biszkopt z owocami i masą śmietanową
Mrożone owoce wsypujemy do zimnej galaretki
Biszkopt z owocami i masą śmietanową
Masę śmietanową wykładamy na warstwę owocową