Sposób przygotowania:
Biszkopt z bitą śmietaną i owocami
Biszkopt przygotowujemy wg opisu z tego przepisu https://gotujmy.pl/ciasto-z-masa-z-batonikow-toffi,przepisy-biszkopty-przepis,229320.html Studzimy i dzielimy na dwa blaty.
Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek. Te przeznaczone do zmiksowania dajemy do wysokiego naczynia i za pomocą blendera miksujemy na jednolitą konsystencję. Pozostałe truskawki kroimy na plasterki. Czereśnie myjemy, osuszamy pozbawiamy ogonków oraz pestek. Tniemy je na ćwiartki.
Schłodzoną śmietanę 36% ubijamy na sztywno uważając, żeby nie zrobić masła. Do ubitej śmietany dodajemy zmiksowane truskawki i ostrożnie mieszamy. Gdy składniki się połączą dodajemy pokrojone truskawki oraz czereśnie i mieszamy.
3/4 masy przekładamy ja jeden blat biszkopta i przykrywamy drugim. Pozostałą masą smarujemy wierzch ciasta. Można zrobić dekorację z truskawek.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki, by dobrze się schłodziło.
Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek. Te przeznaczone do zmiksowania dajemy do wysokiego naczynia i za pomocą blendera miksujemy na jednolitą konsystencję. Pozostałe truskawki kroimy na plasterki. Czereśnie myjemy, osuszamy pozbawiamy ogonków oraz pestek. Tniemy je na ćwiartki.
Schłodzoną śmietanę 36% ubijamy na sztywno uważając, żeby nie zrobić masła. Do ubitej śmietany dodajemy zmiksowane truskawki i ostrożnie mieszamy. Gdy składniki się połączą dodajemy pokrojone truskawki oraz czereśnie i mieszamy.
3/4 masy przekładamy ja jeden blat biszkopta i przykrywamy drugim. Pozostałą masą smarujemy wierzch ciasta. Można zrobić dekorację z truskawek.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki, by dobrze się schłodziło.
karola25
misia5
Życzę udanego wypieku :)
LauraLaura
misia5
To ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu :) Możesz spróbować i się o tym przekonać :)