SUPERPRZEPIS

Biszkopt z bitą śmietaną i owocami

  • 4
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Biszkopt z bitą śmietaną i owocami Więcej zdjęć (8)

Pyszny, lekki puszysty biszkopt przełożony bitą śmietaną z aromatycznymi sezonowymi owocami. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy.

Składniki:

Biszkopt z bitą śmietaną i owocami

 

  • Biszkopt kakaowy:
  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z bitą śmietaną i owocami
Biszkopt przygotowujemy wg opisu z tego przepisu https://gotujmy.pl/ciasto-z-masa-z-batonikow-toffi,przepisy-biszkopty-przepis,229320.html Studzimy i dzielimy na dwa blaty.

Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek. Te przeznaczone do zmiksowania dajemy do wysokiego naczynia i za pomocą blendera miksujemy na jednolitą konsystencję. Pozostałe truskawki kroimy na plasterki. Czereśnie myjemy, osuszamy pozbawiamy ogonków oraz pestek. Tniemy je na ćwiartki.

Schłodzoną śmietanę 36% ubijamy na sztywno uważając, żeby nie zrobić masła. Do ubitej śmietany dodajemy zmiksowane truskawki i ostrożnie mieszamy. Gdy składniki się połączą dodajemy pokrojone truskawki oraz czereśnie i mieszamy.

3/4 masy przekładamy ja jeden blat biszkopta i przykrywamy drugim. Pozostałą masą smarujemy wierzch ciasta. Można zrobić dekorację z truskawek.

Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki, by dobrze się schłodziło.
Biszkopt z bitą śmietaną i owocami
Upieczony i ostudzony biszkopt dzielimy na dwa blaty
Biszkopt z bitą śmietaną i owocami
Umyte i osuszone owoce tniemy na mniejsze kawałki
Biszkopt z bitą śmietaną i owocami
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno
Biszkopt z bitą śmietaną i owocami
Do ubitej śmietany dodajemy zmiksowane truskawki
Biszkopt z bitą śmietaną i owocami
Do masy dodajemy pokrojone owoce
Biszkopt z bitą śmietaną i owocami
Gotową masą przekładamy biszkopt
Biszkopt z bitą śmietaną i owocami
Wierzch ciasta można udekorować owocami

Tagi:

biszkopt