Sposób przygotowania:
Keks makowo- pomarańczowyETAP 1
W misce łączymy ze sobą sypkie składniki, czyli mąkę, mak oraz proszek do pieczenia. Jajka wybijamy do szklanki. Skórkę pomarańczową obtaczamy w mące.
ETAP 2
W oddzielnej misce umieszczamy masło. Dodajemy do niego cukier. Całość miksujemy do uzyskania puszystej masy. Do utartego tłuszczu stopniowo dodajemy jajka.
ETAP 3
Gdy te dokładnie połączą się z masłem do całości dodajemy sypkie składniki oraz wlewamy mleko. Ciasto miksujemy. Na koniec łączymy je ze skórką pomarańczową oraz olejkiem.
ETAP 4
Gotowe ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Keks pieczemy ok 60 minut w 180°C.
Gotowy studzimy i dekorujemy kandyzowaną pomarańczą.
ETAP 5
KANDYZOWANIE POMARAŃCZY: Owoce dokładnie myjemy. Wodę łączymy z cukrem i podgrzewamy w garnku do ich połączenia. Między czasie pomarańczę kroimy w 0,5 cm plastry. Do gotowego syropu wkładamy przygotowane plastry. Gotujemy je na wolnym ogniu około 40 minut. W trakcie gotowania przewracamy je na drugą stronę, by owoce równomiernie nasączyły się cukrem. Gotowe pomarańcze wyjmujemy. Po odsączeniu z syropu od razu wykładamy na keksa, aby ładnie się uformowały i przykleiły do ciasta. Po ich zastygnięciu deser jest gotowy.