jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Keks makowo- pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Keks to pyszne, mocno bakaliowe ciasto. Tym razem postawiłam na rewelacyjne połączenie maku i pomarańczy. Owocowe wykończenie ciasta nadaje mu nie tylko niecodziennego wyglądu, ale także pysznego smaku. Polecam.

Keks makowo- pomarańczowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Keks makowo- pomarańczowy

Foremka 12x 30 cm CIASTO:

  • Składniki:
  • 300 gram mąki tortowej,
  • Mąka do oprószenia skórki pomarańczowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 duże jajka,
  • 140 gram cukru,
  • 200 gram masła 82%tłuszczu,
  • 150 ml mleka,
  • Ok 35 gram suchego, niebieskiego maku,
  • 100 gram skórki pomarańczowej (najlepiej własnej roboty, gdyż jest bardziej aromatyczna),
  • Olejek pomarańczowy na zapach,

KANDYZOWANE POMARAŃCZE

Sposób przygotowania:

Keks makowo- pomarańczowy

ETAP 1

Keks makowo- pomarańczowy
przygotowujemy składniki ciasta

W misce łączymy ze sobą sypkie składniki, czyli mąkę, mak oraz proszek do pieczenia. Jajka wybijamy do szklanki. Skórkę pomarańczową obtaczamy w mące.

ETAP 2

Keks makowo- pomarańczowy
do tłuszczu dodajemy jajka

W oddzielnej misce umieszczamy masło. Dodajemy do niego cukier. Całość miksujemy do uzyskania puszystej masy. Do utartego tłuszczu stopniowo dodajemy jajka.

ETAP 3

Keks makowo- pomarańczowy
do ciasta dodajemy olejek oraz skórkę

Gdy te dokładnie połączą się z masłem do całości dodajemy sypkie składniki oraz wlewamy mleko. Ciasto miksujemy. Na koniec łączymy je ze skórką pomarańczową oraz olejkiem.

ETAP 4

Keks makowo- pomarańczowy
ciasto przekładamy do formy i pieczemy

Gotowe ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Keks pieczemy ok 60 minut w 180°C.
Gotowy studzimy i dekorujemy kandyzowaną pomarańczą.

ETAP 5

Keks makowo- pomarańczowy
w syropie gotujemy pomarańczę

KANDYZOWANIE POMARAŃCZY: Owoce dokładnie myjemy. Wodę łączymy z cukrem i podgrzewamy w garnku do ich połączenia. Między czasie pomarańczę kroimy w 0,5 cm plastry. Do gotowego syropu wkładamy przygotowane plastry. Gotujemy je na wolnym ogniu około 40 minut. W trakcie gotowania przewracamy je na drugą stronę, by owoce równomiernie nasączyły się cukrem. Gotowe pomarańcze wyjmujemy. Po odsączeniu z syropu od razu wykładamy na keksa, aby ładnie się uformowały i przykleiły do ciasta. Po ich zastygnięciu deser jest gotowy.