Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto z kremem, winogronem i galaretką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 4

To ciasto może i jest troszkę pracochłonne, ale warto poświęcić czas by je przygotować, bo jest bardzo pyszne. Mięciutki biszkopty przełożyłam znanym wszystkim kremem budyniowym, do tego pyszna pianka z kremówki, sezonowe winogrona i galaretka.

Ciasto z kremem, winogronem i galaretką

Składniki:

Ciasto z kremem, winogronem i galaretką

Biszkopty:

  • 10 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kopiasta łyżka suchego maku

Krem budyniowy:

  • 20 dag masła lub margaryny
  • 500 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • pół szklanki cukru pudru

Pianka śmietankowa:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3 łyżki gorącej wody

Dodatkowo:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • około 60 dag jasnych winogron
  • 750 ml gorącej wody

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem, winogronem i galaretką
1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części i do jednej dodajemy mak i mieszamy. Następnie przekładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopty sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone i studzimy.

2. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Krem rozsmarowujemy na zimnym jasnym biszkopcie i przykrywamy makowym biszkoptem, lekko dociskamy.

3. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy, na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na makowym biszkopcie.

4. Galaretka i winogrona: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Owoce myjemy i dokładnie osuszamy, następnie układamy je w rzędach na cieście lekko wciskając w piankę. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na wierzch ciasta. Tak wykonane ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej wstawić na całą noc.

5. Podanie: Po tym czasie ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Zamiast kremówki można ubić śmietankę typu ,, Śnieżka '' w 200 ml zimnego mleka.

Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.

Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.