aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 479]

Pychotka z pierniczkami i chałwą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Pychotka z pierniczkami i chałwą- kuszące i smaczne ciasto z galaretką owocami winogrona i chałwą, polecam je!

Pychotka z pierniczkami i chałwą

Składniki:

Pychotka z pierniczkami i chałwą

 

  • Ciasto:
  • 25 dag masła
  • 1 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jaja
  • 2 szkl mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • 0,5 szkl mleka
  • 4 łyżki dżemu jabłkowego
  • 2 opakowania pierniczków nadziewanych
  • Śmietanka:
  • 330 ml śmietanki
  • 1 chałwa sezamowa
  • Serek homogenizowany
  • 1 galaretka o smaku agrestu
  • Biszkopt:
  • 8 jaj
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki agrestowe
  • Winogrono

Sposób przygotowania:

Pychotka z pierniczkami i chałwą
Ciasto:

Masło, cukry i żółtka ucieramy do białości. Wsypujemy mąkę, sodę i wlewamy mleko i dodajemy dżem jabłkowy, mieszamy dokładnie. Z białek ubijamy pianę i na końcu dodajemy do ciasta. Ciasto wykładamy na formę 25/36 i układamy na nim pierniczki dociskając je. Pieczemy do 40 minut w 170 stopniach.

Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem i mieszamy z żółtkami, następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy i pieczemy dwa biszkopty.

Śmietanka:

Śmietankę ubijamy pod koniec łączymy z gęstniejącą galaretką agrestową rozpuszczoną w 0,5 szklanki wrzątku. Następnie mieszamy z serkiem. W osobnym naczyniu miksujemy chałwę i na końcu mieszajmy ją ze śmietaną. Galaretki agrestowe rozpuszczamy w ¾ litra wrzątku i do lekko gęstniejących dodajemy pokrojony drobno winogron.

Przełożenie ciasta: Biszkopt- tężejąca galaretka- ciasto naponczowane- śmietanka- biszkopt.