Sposób przygotowania:
Biszkopt z pianką, galaretką i śliwkami
Biszkopt:
Najpierw oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli (ubijają się wtedy szybciej), po czym dodawać po trochu cukier do piany z białek i dalej ubijać. Następnie do ubitej piany, dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem i dodawać stopniowo do masy. Masę wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej manną lub bułką tartą formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok.20-30min. w niezbyt nagrzanym piekarniku ok.160-180 st.C na złoto.
Pianka:
Galaretkę rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu (1 szkl). Śmietanę ubić na sztywno, gdy będzie gotowa dolewać powoli tężejącą galaretkę. Zmiksować.
Biszkopt przekroić na pół, wylać piankową masę (zostawić trochę na wierzch), przykryć drugim blatem biszkoptu. Wierzch posmarować pozostałą pianką, udekorować śliwkami. Zalać tężejącą galaretką zrobioną według instrukcji na opakowaniu.
Najpierw oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli (ubijają się wtedy szybciej), po czym dodawać po trochu cukier do piany z białek i dalej ubijać. Następnie do ubitej piany, dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem i dodawać stopniowo do masy. Masę wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej manną lub bułką tartą formy.
Piec w nagrzanym piekarniku ok.20-30min. w niezbyt nagrzanym piekarniku ok.160-180 st.C na złoto.
Pianka:
Galaretkę rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu (1 szkl). Śmietanę ubić na sztywno, gdy będzie gotowa dolewać powoli tężejącą galaretkę. Zmiksować.
Biszkopt przekroić na pół, wylać piankową masę (zostawić trochę na wierzch), przykryć drugim blatem biszkoptu. Wierzch posmarować pozostałą pianką, udekorować śliwkami. Zalać tężejącą galaretką zrobioną według instrukcji na opakowaniu.
elzbieta8960
mycha