reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Pianka cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto przygotowywane tuż przed wyjazdem, dlatego nie ma zdjęć poglądowych, ale polecam, bo nie jest trudny, a orzeźwiający smak idealnie wpasowuje sie w tegoroczne lato

Pianka cytrynowa

Składniki:

Pianka cytrynowa

 

 

  • Pianka cytrynowa
  • 2 szklanki mleka 3.2 %
  • 2 opakowania śnieżki
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej

 

  • Dodatkowo
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1/2 l śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • skórka z 1 cytryny

 

  • Poncz
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Pianka cytrynowa

przygotowanie

Pianka cytrynowa
ciasto pieczemy bez papieru do pieczenia

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Do ubitych dodajemy po łyżce cukru- ubijamy dalej aż cukier się rozpuści.

Następne dodajemy stopniowo żółtka i ubijamy do połączenia.

Wyłączamy robot i wsypujemy przesianą mąkę razem z proszkiem- delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

Masę wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką blaszki.

Wyrównujemy górę i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-17 minut na złoty kolor.

Biszkopt studzimy w foremce.

Zimne ciasto zakrapiamy dokładnie ponczem.

Masy

Pianka cytrynowa
śmietanę można też przełożyć do rękawa cukierniczego

Pianka

Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklance wrzącej wody i odstawiamy do wystudzenia.

Zimne mleko ubijamy ze śnieżkami według instrukcji na opakowaniu, nie przerywając ubijania wlewamy gęstniejącą galaretkę i dokładnie mieszamy, żeby nie porobił się nam grudki.

Masę wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, żeby masa się dokładnie ścieła.

W między czasie 2 galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.

Gdy zaczyna sie ścinać wylewamy na masę

Uwaga !

robimy to bardzo delikatnie i najlepiej poprzez łyżkę, czyli pod strumień galaretki podkładamy łyżkę i nie wylewamy bezpośrednio na masę.

Odstawiamy do lodówki na kolejne 2 godziny.


Śmietana:

Śmietanę ubijamy.

Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami wody, odstawiamy do napęcznienia, podgrzewamy do rozpuszczenia.

Do żelatyny dodajemy 1-2 łyżki śmietany, dokładnie mieszamy i dopiero teraz, nie przerywając ubijania dodajemy do śmietany- mamy pewność że żelatyna w całości połączy się z masą.

Ubitą śmietanę przekładamy na galaretki i ozdabiamy szpatułką,