Sposób przygotowania:
Pianka cytrynowaprzygotowanie
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Do ubitych dodajemy po łyżce cukru- ubijamy dalej aż cukier się rozpuści.
Następne dodajemy stopniowo żółtka i ubijamy do połączenia.
Wyłączamy robot i wsypujemy przesianą mąkę razem z proszkiem- delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Masę wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką blaszki.
Wyrównujemy górę i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-17 minut na złoty kolor.
Biszkopt studzimy w foremce.
Zimne ciasto zakrapiamy dokładnie ponczem.
Masy
Pianka
Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklance wrzącej wody i odstawiamy do wystudzenia.
Zimne mleko ubijamy ze śnieżkami według instrukcji na opakowaniu, nie przerywając ubijania wlewamy gęstniejącą galaretkę i dokładnie mieszamy, żeby nie porobił się nam grudki.
Masę wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, żeby masa się dokładnie ścieła.
W między czasie 2 galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.
Gdy zaczyna sie ścinać wylewamy na masę
Uwaga !
robimy to bardzo delikatnie i najlepiej poprzez łyżkę, czyli pod strumień galaretki podkładamy łyżkę i nie wylewamy bezpośrednio na masę.
Odstawiamy do lodówki na kolejne 2 godziny.
Śmietana:
Śmietanę ubijamy.
Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami wody, odstawiamy do napęcznienia, podgrzewamy do rozpuszczenia.
Do żelatyny dodajemy 1-2 łyżki śmietany, dokładnie mieszamy i dopiero teraz, nie przerywając ubijania dodajemy do śmietany- mamy pewność że żelatyna w całości połączy się z masą.
Ubitą śmietanę przekładamy na galaretki i ozdabiamy szpatułką,