Sposób przygotowania:
Biszkopt z pianką i musem śliwkowym
Przygotować biszkopt.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, następnie porcjami dodawać cukier. Cały czas ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodawać po jednym żółtku. Potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Masę przełożyć do blaszki 35x25 wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do suchego patyczka ok 12-15 minut, funkcja góra-dół. Gotowy biszkopt wystudzić.
Przygotować piankę.
Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać serek homogenizowany oraz tężejące ale płynne galaretki. Dokładnie zmiksować. Masę wylać na biszkopt i ładnie wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia.
Przygotować mus śliwkowy.
Wypestkowane śliwki przełożyć do garnka. Moje były bardzo soczyste więc od razu puściły sok, jeśli śliwki są mało soczyste można podlać je odrobiną wody. Śliwki zagotować i gotować kilka minut aby się rozpadły. Można dosłodzić do smaku jeśli są mało słodkie. Zmiksować blenderem na gładką masę. Do gorącego musu dodać dwie galaretki brzoskwiniowe i dokładnie wymieszać aby się rozpuściły. Gotowy mus wystudzić a potem wylać na wierzch schłodzonego ciasta.
Ciasto ponownie wstawić do lodówki aby całość dobrze stężała.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, następnie porcjami dodawać cukier. Cały czas ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodawać po jednym żółtku. Potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Masę przełożyć do blaszki 35x25 wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do suchego patyczka ok 12-15 minut, funkcja góra-dół. Gotowy biszkopt wystudzić.
Przygotować piankę.
Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać serek homogenizowany oraz tężejące ale płynne galaretki. Dokładnie zmiksować. Masę wylać na biszkopt i ładnie wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia.
Przygotować mus śliwkowy.
Wypestkowane śliwki przełożyć do garnka. Moje były bardzo soczyste więc od razu puściły sok, jeśli śliwki są mało soczyste można podlać je odrobiną wody. Śliwki zagotować i gotować kilka minut aby się rozpadły. Można dosłodzić do smaku jeśli są mało słodkie. Zmiksować blenderem na gładką masę. Do gorącego musu dodać dwie galaretki brzoskwiniowe i dokładnie wymieszać aby się rozpuściły. Gotowy mus wystudzić a potem wylać na wierzch schłodzonego ciasta.
Ciasto ponownie wstawić do lodówki aby całość dobrze stężała.