Sposób przygotowania:
Ciasto szpinakowo- śliwkoweETAP 1
Szpinak wyjmujemy z zamrażalnika i pozostawiamy do rozmrożenia.
Gotowy odciskamy z nadmiaru płynu. Najlepiej odcedzić go na sitku o drobnej siateczce.
Tak przygotowany umieszczamy w garnuszku.
Wlewamy do niego olej i całość miksujemy.
ETAP 2
Do miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich cukier. Całość ubijamy na puszystą masę.
ETAP 3
Do ubitych jajek dodajemy mąki, proszek do pieczenia oraz przygotowany szpinak.
ETAP 4
Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe wykładamy na przygotowaną blaszkę.
ETAP 5
Umyte i osuszone śliwki przekrawamy na połowę i usuwany z nich pestki.
Śliwki, skórką do dołu wykładamy na ciasto. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy około 50 minut w 180°C.
Gotowe wyjmujemy i studzimy.
SylaUla
gusia1000