SUPERPRZEPIS

Ciasto szpinakowo- śliwkowe

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Ciasto szpinakowo- śliwkowe Więcej zdjęć (5)

Szpinakowe ciasto w każdej odsłonie smakuje pysznie. Dziś polecam jego połączenie ze śliwkami. To jedno z tych ciast, które uwielbiam. Powstaje szybko, smakuje pysznie i zachwyca wyglądem!

Składniki:

Ciasto szpinakowo- śliwkowe

CIASTO: (25 x 30 cm)

  • 5 małych jajek,
  • 450 gram mrożonego szpinaku (rozdrobnionego),
  • 1,5 szklanki mąki tortowej,
  • 1 szklanka mąki krupczatki,
  • 1 szklanka oleju,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250 gram cukru drobnego do wypieków

DODATKOWO

Sposób przygotowania:

Ciasto szpinakowo- śliwkowe

ETAP 1

Ciasto szpinakowo- śliwkowe
szpinak łączymy z olejem i miksujemy

Szpinak wyjmujemy z zamrażalnika i pozostawiamy do rozmrożenia.

Gotowy odciskamy z nadmiaru płynu. Najlepiej odcedzić go na sitku o drobnej siateczce.

Tak przygotowany umieszczamy w garnuszku.

Wlewamy do niego olej i całość miksujemy.

ETAP 2

Ciasto szpinakowo- śliwkowe
Jajka i cukier łączymy ze sobą

Do miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich cukier. Całość ubijamy na puszystą masę.

ETAP 3

Ciasto szpinakowo- śliwkowe
Szpinak łączymy z przygotowanym ciastem

Do ubitych jajek dodajemy mąki, proszek do pieczenia oraz przygotowany szpinak.

ETAP 4

Ciasto szpinakowo- śliwkowe
szpinakowe ciasto wykładamy na blaszkę

Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe wykładamy na przygotowaną blaszkę.

ETAP 5

Ciasto szpinakowo- śliwkowe
owoce wykładamy na szpinakowe ciasto

Umyte i osuszone śliwki przekrawamy na połowę i usuwany z nich pestki.

Śliwki, skórką do dołu wykładamy na ciasto. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy około 50 minut w 180°C.

Gotowe wyjmujemy i studzimy.