Sposób przygotowania:
Alkoholowy bakaliowiec
BISZKOPT ORZECHOWY: Żółtka oddzielamy od białek. W osobnej misce, talerzu mieszamy ze sobą orzechy, proszek do pieczenia, mąkę oraz bułkę tartą. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy cukier, a następnie stopniowo żółtka. Do puszystej masy wsypujemy wymieszane sypkie składniki. Całość delikatnie mieszamy (na najniższych obrotach miksera lub łyżką). Ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę. Pieczemy około 20 min w 180°C .Po upieczeniu biszkopt studzimy.
MASA: Bakalie przekładamy do litrowego słoika, zalewamy alkoholem, dokładnie zakręcamy i odstawiamy na 1 dzień. Gotowe odcedzamy, ale w większości alkohol zostanie wchłonięty przez owoce. Morele i śliwki kroimy na mniejsze części. Masło ucieramy. Do puszystego dokładamy masę kajmakową. Na koniec wsypujemy bakalie. Całość mieszamy do połączenia składników.Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto orzechowe. Pozostały alkohol można wykorzystać do przygotowania ponczu, jeśli chcemy dodatkowo nasączyć biszkopt (nie jest to jednak konieczne) lub dodać do masy.
BEZA: Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier. Do puszystej masy dodajemy wymieszane sypkie składniki: kokos, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy. Bezę wykładamy na blaszkę i pieczmy około 20 minut. Pierwsze 10 minut pieczemy w 190°C, a później zmniejszamy temperaturę do około 160°C. Upieczone i ostudzone ciasto wykładamy na masę bakaliową. Całość dekorujemy dowolnie. Ja polałam ciasto polewą czekoladową.
MASA: Bakalie przekładamy do litrowego słoika, zalewamy alkoholem, dokładnie zakręcamy i odstawiamy na 1 dzień. Gotowe odcedzamy, ale w większości alkohol zostanie wchłonięty przez owoce. Morele i śliwki kroimy na mniejsze części. Masło ucieramy. Do puszystego dokładamy masę kajmakową. Na koniec wsypujemy bakalie. Całość mieszamy do połączenia składników.Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto orzechowe. Pozostały alkohol można wykorzystać do przygotowania ponczu, jeśli chcemy dodatkowo nasączyć biszkopt (nie jest to jednak konieczne) lub dodać do masy.
BEZA: Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier. Do puszystej masy dodajemy wymieszane sypkie składniki: kokos, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy. Bezę wykładamy na blaszkę i pieczmy około 20 minut. Pierwsze 10 minut pieczemy w 190°C, a później zmniejszamy temperaturę do około 160°C. Upieczone i ostudzone ciasto wykładamy na masę bakaliową. Całość dekorujemy dowolnie. Ja polałam ciasto polewą czekoladową.
marietta
weronikaS