Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 141]

Ciasto ucierane z borówkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Proste i szybkie w wykonaniu ciasto ucierane z borówkami na maślance, która sprawia, że ciasto jest puszyste i długo utrzymuje swoją świeżość

Ciasto ucierane z borówkami

Składniki:

Ciasto ucierane z borówkami

 

  • 3 szkl mąki
  • 1,5 szkl cukru
  • 3/4 szkl maślanki
  • 1/4 szkl oleju
  • 4 jajka
  • 200g masła lub margaryny
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szkl borówek

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane z borówkami

ETAP 1:

Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i sól, mieszamy.

Masło, olej, cukier ucieramy do białości, cały czas ucierając wbijamy po jednym jajku, dodajemy wanilię. Do puszystej masy dodajemy mąkę i maślankę na przemian zaczynając i kończąc porcją mąki.

Do gotowego ciasta dodajemy wypłukane i osączone na sicie borówki, delikatnie mieszamy.

Ciasto przelewamy do formy, ( ja użyłam formę na babkę, można użyć keksówki) piec około 60 minut w 175 *C

Po upieczeniu ciasto możemy polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.