mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Biszkopt z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto jest lekkie, owocowe no i przede wszystkim szybkie w wykonaniu i pyszne! Nie może się nie udać:) Piekłam w formie 25 x 40 cm.

Biszkopt z truskawkami

Składniki:

Biszkopt z truskawkami

 

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżki oleju
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka octu
  • truskawki

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z truskawkami
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st C. Jajka ubić z cukrem ok. 3 minut. Dodać pozostałe składniki, zaczynając od płynnych, a na końcu mąkę z proszkiem. Formę do ciasta wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub mąką. Wlać ciasto. Poukładać na nim owoce. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut. Po tym czasie należy sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto się upiekło - jeśli patyczek wbity w ciasto jest suchy - ciasto jest upieczone. Ostudzić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.