pioge7

pioge7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 604]

Biszkopt ze śmietanką 36 proc.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

bardzo dobry placek, polecam, masa jest doskonała

Biszkopt ze śmietanką 36 proc.

Składniki:

Biszkopt ze śmietanką 36 proc.

 

  • BISZKOPT
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek maki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA:
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 opakowanie śnieżki
  • 600 ml śmietany 36 proc.
  • 2 serki homogenizowane
  • 4 łyżki cukru
  • DODATKOWO
  • wiórki kokosowe
  • margaryna
  • dżem winogronowy

Sposób przygotowania:

Biszkopt ze śmietanką 36 proc.
BISZKOPT: Oddzielić białka od żółtek. Białka utrzeć, dodać cukier dalej ubijać na gładką pianę. Następnie dodać żółtka i ucierać na najmniejszych obrotach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do miski a później mieszać łyżką. Taką masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanny. Upiec w 180 st. przez ok. 25 minut. MASA: Galaretkę rozpuścić w 500 ml wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę przełożyć do wysokiego, wąskiego naczynia. Następnie zacząć ubijać. Gdy śmietana powiększy objętość dodać serki homogenizowane, śnieżkę w proszku, lekko stężaną galaretkę i cukier. Wszystko wymieszać i wstawić do lodówki na ok. 25 minut. Biszkopta przeciąć wzdłuż na pół. Wyłożyć masą. Przykryć drugą połową biszkoptu. Przetrzeć dżemem i posypać uprażonym na margarynie wiórkami kokosowymi.