kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Biszkopty babci

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mała słodka przekąska dla dzieci i dorosłych gotowa w 25 minut. takie biszkopciki kojarzą mi się z dzieciństwem kiedy przygotowywał je moja babcia.

Biszkopty  babci

Składniki:

Biszkopty babci

 

  • (na około 20 sztuk)
  • 2/3 szklanki maki tortowej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Biszkopty babci
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać powoli cukier a następnie pojedynczo żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy. Ciasto wylać małymi porcjami do nasmarowanej tłuszczem formy do ciasteczek (lub rozlać małe kółeczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia). Piec w 170 stopniach C przez 8 minut (do zrumienienia).