dortaaa

dortaaa

Kucharz
[Przepisów: 6]

Bitki wołowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo kruche, bardzo smaczne

Bitki wołowe

Składniki:

Bitki wołowe

 

  • 0,5kg - 1kg mięsa wołowego [wg potrzeb]
  • mąka
  • sól
  • woda
  • cebula
  • mąka
  • przyprawa do zup Maggi

Sposób przygotowania:

Bitki wołowe
Rozbijamy mięso wołowe [nie za cienko]. Posypujemy bitki solą, następnie obtaczamy w mące i tak przygotowane smażymy na oleju. Usmażone bitki przekładamy do garnka. Na oleju który pozostał po smażeniu bitek, smażymy cebulę pokrojoną w plasterki. Również przekładamy ją do garnka.
Następnie garnek z mięsem i cebulą zalewamy wodą z kranu [nie żałujemy jej, musi przykryć całe mięso a najlepiej jeszcze z zapasem :]
Pod przykrywką dusimy mięso przez ok. 1 godzinę [proszę próbować, dopóki mięso nie będzie miękkie - dusić dalej].
Kiedy miękkość mięsa będzie nam odpowiadała - nalewamy do połowy szklanki wody z tych gotujących się bitek. Dodajemy łyżkę mąki i mieszamy energicznie, tak aby nie powstały żadne grudki. Stopniowo dodajemy to do garnka. Powtarzamy czynność jeszcze raz bądź dwukrotnie [woda ma mieć konsystencję sosu, ale nie może być za gęsty].
Na sam koniec dodajemy dużo maggi. Próbujemy przy okazji, żeby nie przesadzić. Tak przyrządzoną potrawę podajemy z ziemniakami polanymi masłem. Smacznego!