Sposób przygotowania:
Bitki wołowe
Rozbijamy mięso wołowe [nie za cienko]. Posypujemy bitki solą, następnie obtaczamy w mące i tak przygotowane smażymy na oleju. Usmażone bitki przekładamy do garnka. Na oleju który pozostał po smażeniu bitek, smażymy cebulę pokrojoną w plasterki. Również przekładamy ją do garnka.
Następnie garnek z mięsem i cebulą zalewamy wodą z kranu [nie żałujemy jej, musi przykryć całe mięso a najlepiej jeszcze z zapasem :]
Pod przykrywką dusimy mięso przez ok. 1 godzinę [proszę próbować, dopóki mięso nie będzie miękkie - dusić dalej].
Kiedy miękkość mięsa będzie nam odpowiadała - nalewamy do połowy szklanki wody z tych gotujących się bitek. Dodajemy łyżkę mąki i mieszamy energicznie, tak aby nie powstały żadne grudki. Stopniowo dodajemy to do garnka. Powtarzamy czynność jeszcze raz bądź dwukrotnie [woda ma mieć konsystencję sosu, ale nie może być za gęsty].
Na sam koniec dodajemy dużo maggi. Próbujemy przy okazji, żeby nie przesadzić. Tak przyrządzoną potrawę podajemy z ziemniakami polanymi masłem. Smacznego!
Następnie garnek z mięsem i cebulą zalewamy wodą z kranu [nie żałujemy jej, musi przykryć całe mięso a najlepiej jeszcze z zapasem :]
Pod przykrywką dusimy mięso przez ok. 1 godzinę [proszę próbować, dopóki mięso nie będzie miękkie - dusić dalej].
Kiedy miękkość mięsa będzie nam odpowiadała - nalewamy do połowy szklanki wody z tych gotujących się bitek. Dodajemy łyżkę mąki i mieszamy energicznie, tak aby nie powstały żadne grudki. Stopniowo dodajemy to do garnka. Powtarzamy czynność jeszcze raz bądź dwukrotnie [woda ma mieć konsystencję sosu, ale nie może być za gęsty].
Na sam koniec dodajemy dużo maggi. Próbujemy przy okazji, żeby nie przesadzić. Tak przyrządzoną potrawę podajemy z ziemniakami polanymi masłem. Smacznego!
zibi_scj55
Nie zaciągać mąką. Obtoczone bitki w mące dadzą odpowiednią gęstość sosu.
Pyza
dortaaa