Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Kotlety mielone z wołowiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne kotlety mielone z mięsa wołowego. Podałam je z gotowanymi ziemniakami oraz kiszonym ogórkiem.

Kotlety mielone z wołowiny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety mielone z wołowiny

 

  • Pręga wołowa bez kości 400 gram
  • cebula 1 mała szt
  • czosnek 3 ząbki
  • natka pietruszki 1/2 pęczka
  • jajko 1 szt
  • bułka czerstwa 1 szt
  • bułka tarta klasyczna do panierowania
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z wołowiny
Czerstwą bułkę zalewamy wodą i zostawiamy, aby się namoczyła.

Wołowinę mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, jajko oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy.

Dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę i znów mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.

Zdejmujemy na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Kotlety mielone z wołowiny
Wołowinę myjemy i mielimy w maszynce do mięsa.
Kotlety mielone z wołowiny
Dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, jajko oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Kotlety mielone z wołowiny
Dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę i znów mieszamy.
Kotlety mielone z wołowiny
Uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.