Sposób przygotowania:
Smażona wołowina z warzywami
► Mięso wołowe umyć i osuszyć, pokroić na grube plastry i doprawić solą, pieprzem i papryką. W brytfannie z pokrywką nadającą się do piekarnika, rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Następnie mięso wyjąć z brytfanny.
► Warzywa: do brytfanny z gorącym tłuszczem po smażeniu mięsa, włożyć cebulę, czosnek, marchew i seler. Warzywa smażyć przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Później domieszać musztardę, koncentrat pomidorowy i energicznie smażyć przez kolejne 2 minuty. Następnie całość zdeglasować winem i gotować na ma małym ogniu, aż prawie cały płyn odparuje. Wtenczas wlać bulion wołowy i doprowadzić do wrzenia. Teraz jeszcze doprawić solą, pieprzem i dodać liście laurowe.
► Do brytfanny z warzywami z powrotem włożyć mięso i wszystko razem krótko zagotować. Brytfannę przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać na dolnej półce przez około 90 - 120 minut w 160C / Górne - Dolne żródło ciepła /. Sos zagęścić mąką wymieszaną w niewielkie ilości wody i zabielić śmietaną.
► Warzywa: do brytfanny z gorącym tłuszczem po smażeniu mięsa, włożyć cebulę, czosnek, marchew i seler. Warzywa smażyć przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Później domieszać musztardę, koncentrat pomidorowy i energicznie smażyć przez kolejne 2 minuty. Następnie całość zdeglasować winem i gotować na ma małym ogniu, aż prawie cały płyn odparuje. Wtenczas wlać bulion wołowy i doprowadzić do wrzenia. Teraz jeszcze doprawić solą, pieprzem i dodać liście laurowe.
► Do brytfanny z warzywami z powrotem włożyć mięso i wszystko razem krótko zagotować. Brytfannę przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać na dolnej półce przez około 90 - 120 minut w 160C / Górne - Dolne żródło ciepła /. Sos zagęścić mąką wymieszaną w niewielkie ilości wody i zabielić śmietaną.