Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Smażona wołowina z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzisiaj wołowina z warzywami, to jest bardzo smaczne danie, bo mięso jest kruche i rozpływa się w ustach, a kuchnia wypełnia się aromatem tego sycącego dania.

Smażona wołowina z warzywami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Smażona wołowina z warzywami

 

  • 1 kg wołowiny (mostek wołowy lub zrazowa górna)
  • tłuszcz do smażenia (masło klarowane)
  • trochę mąki (do sosu)
  • trochę śmietany (do sosu)
  • papryka słodka (mielona)
  • przyprawy: sól / pieprz

 

  • Warzywa
  • tłuszcz po smażeniu mięsa
  • 1 duża cebula (pokroić w kostkę)
  • 4 ząbki czosnku (pokroić w kostkę)
  • marchew (około 100 g / pokroić w kostkę)
  • seler (korzeń / 200 g / pokroić w kostkę)
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego (50 g)
  • 250 ml czerwonego wina
  • 500 ml bulionu (wołowy)
  • 3 liście laurowe
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Smażona wołowina z warzywami
► Mięso wołowe umyć i osuszyć, pokroić na grube plastry i doprawić solą, pieprzem i papryką. W brytfannie z pokrywką nadającą się do piekarnika, rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Następnie mięso wyjąć z brytfanny.

► Warzywa: do brytfanny z gorącym tłuszczem po smażeniu mięsa, włożyć cebulę, czosnek, marchew i seler. Warzywa smażyć przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Później domieszać musztardę, koncentrat pomidorowy i energicznie smażyć przez kolejne 2 minuty. Następnie całość zdeglasować winem i gotować na ma małym ogniu, aż prawie cały płyn odparuje. Wtenczas wlać bulion wołowy i doprowadzić do wrzenia. Teraz jeszcze doprawić solą, pieprzem i dodać liście laurowe.

► Do brytfanny z warzywami z powrotem włożyć mięso i wszystko razem krótko zagotować. Brytfannę przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać na dolnej półce przez około 90 - 120 minut w 160C / Górne - Dolne żródło ciepła /. Sos zagęścić mąką wymieszaną w niewielkie ilości wody i zabielić śmietaną.
Smażona wołowina z warzywami
Brytfannę przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać na dolnej półce.
Smażona wołowina z warzywami
W brytfannie usmażyć warzywa i zdeglasować winem - wlać bulion, dodać liście laurowe, mięso i zagotować.
Smażona wołowina z warzywami
Następnie mięso wołowe wyjąć z brytfanny i odstawić w ciepłe miejsce.
Smażona wołowina z warzywami
Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką i obsmażyć w brytfannie ze wszystkich stron.
Smażona wołowina z warzywami
Mięso wołowe umyć, osuszyć i pokroić na grube plastry - warzywa obrać.