Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 368]

Rolady wołowe po włosku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rolady wołowe w stylu włoskim, skąpane w aromatycznym sosie pomidorowym. Rolady rozpływają się ustach i znakomicie nadają się na rodzinny obiad.

Rolady wołowe po włosku Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Rolady wołowe po włosku

 

  • 6 podłużnych płatów wołowiny
  • tłuszcz do smażenia (4 łyżki / oleju)
  • 750 g papryki (grillowana / marynowana)
  • 100 ml śmietany
  • drewniane szpadelki
  • przyprawy: sól / pieprz

 

  • Mieszanka orzechowa:
  • 60 g orzeszków sosnowych
  • ser parmezan (starty / 120 g)
  • 2 gałązki rozmarynu (igiełki / posiekać)
  • 2 ząbki czosnku (posiekać)

 

  • Sos pomidorowy:
  • tłuszcz po smażeniu mięsa
  • 3 cebule (pokroić w kostkę)
  • 1 ząbek czosnku (posiekać)
  • 3 gałązki rozmarynu (igiełki / posiekać)
  • 1 łyżka cukru
  • 400 ml wina (czerwone / wytrawne)
  • pomidory w puszce (krojone / bez skórki (1,2 kg)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Rolady wołowe po włosku
► Mieszanka orzechowa: na patelni bez tłuszczu, uprażyć orzeszki sosnowe na złotobrązowo. Następnie odstawić je do ostygnięcia. Ostygnięnte orzechy sosnowe, wymieszać z parmezanem, rozmarynem i czosnkiem.

► Grillowaną paprykę wypłukać i odcedzić w sicie, osuszyć i pokroić w paski. Płaty wołowiny umyć, osuszyć i doprawić solą i pieprzem. Na mięsie ułożyć paprykę, pozostawiając 5 cm. wolnej przestrzeni na jednym z końców. Następnie na wierzchu rozprowadzić mieszankę orzechów sosnowych. Rolady ciasno zwinąć i spiąć drewnianymi szpadelkami lub obwiązać sznurkiem. W brytfannie na oleju energicznie obsmażyć rolady przez 8 minut ze wszystkich stron. Rolady wyjąć.

► Sos pomidorowy: do tłuszczu po smażeniu mięsa, dodać cebulę, czosnek, rozmaryn, cukier i 2 minuty smażyć. Później całość deglazować winem, doprowadzić do wrzenia i na wolnym ogniu przez 5 minut gotować. Teraz wlać pomidory, doprowadzić do wrzenia i doprawić solą i pieprzem.

► Sos wlać do naczynia żaroodpornego, następnie do sosu włożyć rolady, przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Rolady piec przez około 100 minut w 160C / Termoobieg /. Sos uszlachetnić śmietaną i doprawić do smaku.
Rolady wołowe po włosku
Gotowe rolady wyjąć z piekarnika, sos uszlachetnić śmietaną i doprawić do smaku.
Rolady wołowe po włosku
Sos wlać do naczynia żaroodpornego, do sosu włożyć rolady, przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Rolady wołowe po włosku
Rolady ciasno zwinąć, obwiązać sznurkiem i obsmażyć ze wszystkich stron. Rolady wyjąć.
Rolady wołowe po włosku
Następnie na mięsie, na wierzchu papryki rozprowadzić mieszankę orzechów sosnowych.
Rolady wołowe po włosku
Grilowaną paprykę wypłukać i odcedzić w sicie, osuszyć, pokroić w paski i ułożyć na mięsie.