Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Błękitny deser ze smażonymi gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Warstwowy deser z bitej śmietany z mascarpone i syropu blue curacao, z gruszkami gotowanymi w maśle i brązowym cukrze.

Błękitny deser ze smażonymi gruszkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Błękitny deser ze smażonymi gruszkami

 

  • 4 małe gruszki
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 60 g masła
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 5 łyżeczek syropu blue curacao
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 125 g mascarpone
  • 8 ciastek kruchych czekoladowych

Sposób przygotowania:

Błękitny deser ze smażonymi gruszkami
Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Masło roztopić w garnku z brązowym cukrem. Do tego dodać pokrojone na mniejsze kawałki gruszki. Gotować, co chwilę delikatnie mieszając, aż gruszki lekko zmiękną. Ostudzić je. Śmietanę ubić na sztywno. Do bitej śmietany dodać cukier puder, cukier waniliowy, mascarpone i syrop. Dokładnie wymieszać. Do szklanek nakładać na przemian łyżkę śmietanowej masy i łyżkę gruszek z sosem. Ciastka rozkruszyć. Pokruszone ciastka rozsypać na każdej porcji deseru.
Błękitny deser ze smażonymi gruszkami
Obrane przekrojone i pozbawione gniazd nasiennych gruszki.
Błękitny deser ze smażonymi gruszkami
Masło roztapiane w garnku z brązowym cukrem.
Błękitny deser ze smażonymi gruszkami
Mascarpone cukier i syrop blue curacao dodane do bitej śmietany.
Błękitny deser ze smażonymi gruszkami
Masa śmietanowa i gruszki z sosem kładzione na przemian do szklanek.

Tagi:

ciastka