jurata

jurata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Bliny litewskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Placki ziemniaczane, faszerowane mięsem.

Bliny litewskie

Składniki:

Bliny litewskie

 

 

  • olej

 

 

 

Sposób przygotowania:

Bliny litewskie
Ziemniaki zetrzeć na tarce i cebulę zetrzeć na tarce, dodać mąkę, jajka, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Przygotować farsz:cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju, dodać do mięsa, posolić i popieprzyć do smaku, wymieszać. Na rozgrzany olej kładziemy łyżką cieniutkie placki z masy ziemniaczanej , następnie palcami nakładamy cienką warstwę farszu, a na koniec na ten farsz znowu kładziemy trochę masy ziemniaczanej. Smażyć każdą stronę po około 4-5 minut. Podać polane kwaśną śmietaną.

Tagi:

jajko jajka