Sposób przygotowania:
Bliny z ciasta pierogowego
Bliny te robię zazwyczaj wtedy, kiedy zrobię zbyt dużo ciasta na pierogi, ale przyznam ,że za studenckich czasów zdarzało się przyrządzać je po prostu na kolację, z racji tego , że są bardzo tanie. W wysypanej na stolnicę mące robimy dołek, wsypujemy sól, a następnie wlewamy wrzątek mieszając szybko nożem.Kiedy odrobinę ostygnie, zagniatamy rękoma. Jeśli ciasto jest za rzadkie, należy dosypać maki, a jeśli za gęste- dolać wody. Zrobione ciasto musi "odpocząć" przykryte czymś,żeby nie wysychało. Po tym czasie odrywamy ciasto po kawałku i wałkujemy. Kroimy ciasto na niezbyt dużo prostokąty. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy ciepłe z ulubionymi sosami. Takie bliny smakują najlepiej na ciepło, ponieważ na zimno są troszeczkę 'gumowe'. Smacznego!