przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Bliny z ciasta pierogowego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tania i pyszna przekąska, którą robię, kiedy zostanie mi ciasto z pierogów.

Bliny z ciasta pierogowego

Składniki:

Bliny z ciasta pierogowego

 

  • 35 dkg mąki,
  • sól,
  • około pół szklanki wody

Sposób przygotowania:

Bliny z ciasta pierogowego
Bliny te robię zazwyczaj wtedy, kiedy zrobię zbyt dużo ciasta na pierogi, ale przyznam ,że za studenckich czasów zdarzało się przyrządzać je po prostu na kolację, z racji tego , że są bardzo tanie. W wysypanej na stolnicę mące robimy dołek, wsypujemy sól, a następnie wlewamy wrzątek mieszając szybko nożem.Kiedy odrobinę ostygnie, zagniatamy rękoma. Jeśli ciasto jest za rzadkie, należy dosypać maki, a jeśli za gęste- dolać wody. Zrobione ciasto musi "odpocząć" przykryte czymś,żeby nie wysychało. Po tym czasie odrywamy ciasto po kawałku i wałkujemy. Kroimy ciasto na niezbyt dużo prostokąty. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy ciepłe z ulubionymi sosami. Takie bliny smakują najlepiej na ciepło, ponieważ na zimno są troszeczkę 'gumowe'. Smacznego!