Pieczone placki z ugotowanych ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mniej kaloryczna wersja dla smażonych placków ziemniaczanych, dobra opcja na wykorzystanie wcześniej ugotowanych ziemniaków, które przykładowo zostały nam z obiadu.

Pieczone placki z ugotowanych ziemniaków

Składniki:

Pieczone placki z ugotowanych ziemniaków

 

Sposób przygotowania:

Pieczone placki z ugotowanych ziemniaków
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (lub wykorzystać wcześniej ugotowane ziemniaki). Ziemniaki utłuc i dodać do nich przyprawy (dodałam czosnek granulowany, słodką mieloną paprykę, zioła prowansalskie i pieprz ziołowy, ale można dodać wszelakie inne przyprawy, które się lubi stosować, można też jeszcze dosolić do smaku, jak jest taka potrzeba).

Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać ziemniaczaną masę i spłaszczać formując placki. Każdego uformowanego placka posmarować lub popsikać olejem. Piekarnik nastawić na 180 stopni, piec placki około 20 - 30 minut.