superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Blok czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Blok czekoladowy to moje smaki z dzieciństwa do których chętnie wracam co jakiś czas. Prosty i dosyć szybki w przygotowaniu.

Blok czekoladowy

Składniki:

Blok czekoladowy

 

  • 250 g masła
  • 1/2 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 4 łyżki kakao
  • 400 g mleka w proszku
  • herbatniki ( ilość według uznania )
  • bakalie ( ilość według uznania )

Sposób przygotowania:

Blok czekoladowy
Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Do rozpuszczonego masła dodajemy wodę, kakao i cukier. Podgrzewamy ciągle mieszając do momentu aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.

Do większego garnka wsypujemy mleko w proszku oraz pokruszone herbatniki i bakalie. Na to wylewamy masę z masłem i mieszamy.

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią masę. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.