mamamysia

mamamysia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 9]

Domowy blok czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przepis na ten słodki blok mama otrzymała kilkadziesiąt lat temu od koleżanki, w czasach kiedy trudno było kupić gotowe słodycze. Ta "czekolada" jak ją nazywałyśmy to wspaniała, słodka porcja wspomnień, przygotowywana co roku w moim domu na Święta.

Domowy blok czekoladowy

Składniki:

Domowy blok czekoladowy

 

  • 1 kostka masła
  • 1/2 szkl. wody
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • 3 szklanki mleka w proszku
  • 100 gram twardej galaretki
  • 1 paczka herbatników szkolnych
  • 1/2 szkl. orzechów włoskich
  • po 2-3 łyżki rodzynek, żurawiny i skórki pomarańczowej
  • 2 tafle wafli tortowych

Sposób przygotowania:

Domowy blok czekoladowy
Masło, wodę, cukier, cukier wanilinowy i kakao rozpuścić na wolnym ogniu, ostudzić. Wąską blaszkę-keksówkę wyłożyć waflami tortowymi.

Do ostudzonej masy wsypać mleko w proszku, dodać bakalie, pokrojone herbatniki i kosteczki galaretki. Wymieszać i natychmiast włożyć do blaszki, bo masa szybko gęstnieje.

Wyrównać, przykryć warstwą wafla i wstawić do lodówki.

Schłodzony blok kroić na plastry grubości 1 cm. Smacznego!