Di bloguje

Di bloguje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 942]

Sernik waniliowo-wiśniowy z delicjami (na zimno)

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sernik jest rewelacyjny i posiada delikatną oraz puszystą konsystencję. Doskonałe łączy smak wanilii i wiśni.

Sernik waniliowo-wiśniowy z delicjami (na zimno) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik waniliowo-wiśniowy z delicjami (na zimno)

Tortownica o średnicy 22-24 cm, spód:

  • 100 g okrągłych biszkoptów (użyłam duo, z kakao)

Masa serowa:

  • 700 g serka homogenizowanego (waniliowego; użyłam z wiaderka)
  • 200 g śmietanki 30-36%
  • 4-5 łyżek cukru pudru (płaskich)
  • 4 łyżeczki żelatyny (płaskie)

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej

Wierzch:

  • 150 g delicji z nadzieniem wiśniowym (1 opakowanie)

Opcjonalnie:

  • 100 g kruchych ciasteczek/herbatników

Sposób przygotowania:

Sernik waniliowo-wiśniowy z delicjami (na zimno)

Żelatyna z galaretką:

Sernik waniliowo-wiśniowy z delicjami (na zimno)
Woda do rozpuszczenia żelatyny i galaretki powinna być gorąca.

Galaretkę należy rozmieszać w 400-450 ml gorącej wody i ostudzić.

Tak samo postąpić z żelatyną, tylko użyć odrobiny wody.

Spód:

Sernik waniliowo-wiśniowy z delicjami (na zimno)
Biszkopty należy jedynie delikatnie nasączyć.

Na spodzie tortownicy ułożyć biszkopty - uprzedni namoczone w lekko ściętej galaretce.

Masa serowa:

Sernik waniliowo-wiśniowy z delicjami (na zimno)
Żelatynę najlepiej wymieszać z 2 łyżkami masy i połączyć z resztą.

Śmietankę należy ubić na sztywno, a następnie wymieszać z cukrem i nie przerywając miksowania - ze stopniowo dodawanym serkiem waniliowym.

Na końcu do masy wmieszać przestygniętą żelatyną.

Całość:

Sernik waniliowo-wiśniowy z delicjami (na zimno)
Sernik bardzo szybko robi się sztywny.

Masę serową przełożyć na biszkoptach i zalać pozostałą galaretką.
(Nie powinna być całkowicie stężała).

Czubka noża lub za pomocą wykałaczki należy zrobić małe otworki, tak aby galaretka mogła w nie spłynąć.

Całość opcjonalnie posypać pokruszonymi ciastkami, a następnie obłożyć delicjami.

Sernik wstawić do lodówki, aby całkowicie stężał.