Sposób przygotowania:
Czekoladowa tarta ze śliwkami z nalewkiETAP 1:
Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Posiekać nożem z zimnym masłem, jajkiem i zagnieść ciasto. Rozwałkować prostokąt i wylepić ciastem formę 11 x 35 cm. Wstawić do lodówki na pół godziny. Po schłodzeniu, nakłuć widelcem spód ciasta, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez ok 15 min do lekkiego zrumienienia.
ETAP 2:
Kremówkę mocno podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała. Gorącą zalać połamaną czekoladę i delikatnie mieszając połączyć.
ETAP 3:
Przestudzony i gęsty krem wylać na upieczone kruche ciasto. W krem wcisnąć odsączone z nalewki połówki śliwek. Tartę odstawić do całkowitego stężenia.
Smacznego.
SylaUla
Mniam1
Polecam :)