Sposób przygotowania:
Gotowana babka zebraETAP 1:
Kakao rozprowadzić we wrzącej wodzie uzyskując gładką pastę.
Miękkie masło ucierać z cukrem, tak długo, aż stanie się białe i puszyste. Żółtka oddzielić od białek i jedno po drugim dodawać do miksowanego masła. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Do miksowanej masy dodać ekstrakt waniliowy, a następnie wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Zmiksować.
ETAP 2:
Do białek dodać sól i ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać w ciasto za pomocą łopatki.
ETAP 3:
Masę podzielić na dwie części, a jedną z nich połączyć z pastą kakaową.
ETAP 4:
Formę na babkę dokładnie wysmarować masłem. Wykładać ciasto do formy naprzemiennie kolorami. Zamknąć pokrywę i włożyć do gotującej się wody, obciążając formę i przykrywając garnek pokrywką. Woda powinna sięgać do 2/3 formy. Odpowiednią ilość najlepiej odmierzyć wcześniej, a w trakcie przygotowania ciasta wstawić garnek z wodą na ogień. Gotować na bardzo małym ogniu przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyjąć babkę z formy i ostudzić.
Smacznego.
SylaUla
Mniam1
Dzięki :) To moja pierwsza babka gotowana, a dzisiaj ugotowałam drugą ;)