rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Blok czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Czy i Wam przypominają się młodzieńcze lat, kiedy to Mama częstowała Was takim blokiem czekoladowym?

Blok czekoladowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Blok czekoladowy

 

  • Na formę ok 30x12cm

 

  • 1 kostka margaryny
  • 1,25 szklanki cukru kryształu
  • 1/3 szklanki wody
  • 4 łyżki kakao
  • 1/4 kg mleka w proszku
  • 220g herbatników
  • 10 dkg orzechów włoskich
  • 10 dkg rodzynek
  • 2 galaretki np. truskawkowa i agrestowa

Sposób przygotowania:

Blok czekoladowy
Galaretki rozpuszczamy i pozostawiamy do całkowitego stężenia. Możemy to zrobić nawet dzień wcześniej. Następnie kroimy je w kostkę. Margarynę roztapiamy, dodajemy cukier i wodę i wszystko dokładnie mieszamy aż do momentu zagotowania. Powstałą masę studzimy i dodajemy mleko w proszku, pokruszone na mniejsze cząstki herbatniki, orzechy i rodzynki. Dobrze wyrabiamy, dodajemy galaretkę i przekładamy do wyłożonej folią spożywczą keksówki.
Blok czekoladowy
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i przelewamy do keksówki