światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Błyskawiczne szaszłyki z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szaszłyki bez grilla i to w domowym zaciszu.

Błyskawiczne szaszłyki z piekarnika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Błyskawiczne szaszłyki z piekarnika

 

  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 1 laska kiełbaski drobiowej
  • 1 mała papryka czerwona
  • 3 pieczarki
  • 1 cebula
  • przyprawa do grilla
  • 2-3 łyżki oleju
  • folia aluminiowa do zawinięcia szaszłyków
  • patyczki do szaszłyków

 

Sposób przygotowania:

Błyskawiczne szaszłyki z piekarnika
Filet z piersi kurczaka i kiełbaskę kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Paprykę wydrążamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Pieczarki i cebulę siekamy w plasterki - około półcentymetrowej grubości. Wszystkie składniki nabijamy na patyczki do szaszłyków. Arkusze foli aluminiowej smarujemy niewielką ilością oleju, kładziemy na nich szaszłyki i posypujemy przyprawą do grilla. Zawijamy i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut.
Błyskawiczne szaszłyki z piekarnika
Sami możemy komponować ulubione smaki - na koniec posypujemy przyprawą.
Błyskawiczne szaszłyki z piekarnika
Szaszłyk polewamy cieniutką stróżką oleju.
Błyskawiczne szaszłyki z piekarnika
Szczelnie zawijamy - świecącą stroną foli do środka.
Błyskawiczne szaszłyki z piekarnika
Zawinięte szaszłyki układamy na kratce do pieczenia i wkładamy do piekarnika.