Sposób przygotowania:
Błyskawiczny deser wg Magda2601
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej (to jest umieszczając rondelek z czekoladą na większym
gamku z gotującą się wodą Margarynę o temperaturze pokojowej pokroi w kostkę, dodać do stopionej czekolady razem
z alkoholem i mieszać do chwili, gdy powstanie jednolita, jedwabista masa. Ostudzić. Do ostudzonej masy dodać żółtka
i dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie dodawać po łyżce do masy czekoladowej
i ostrożrie połączyć . Przełożyć do płaskiej formy wyłożonej folią aluminiową i natłuszczonej. Przykryć folią i wstawić do
lodówki na kilka godzin, a najlepiej * na noc. Rodzynki umyc i namoczyć (najlepiej w alkoholu). Smietankę ubić na szty-
wną pianę ze szczyptą soli, a następnie nadal ubijać dodając po łyżeczce cukier puder przesiany z cukręm waniliowym.
Deser wyłożyć na półmisek i przykryć bitą
śmietanką. Posypać rodzynkami i pokroić
na porcje.
gamku z gotującą się wodą Margarynę o temperaturze pokojowej pokroi w kostkę, dodać do stopionej czekolady razem
z alkoholem i mieszać do chwili, gdy powstanie jednolita, jedwabista masa. Ostudzić. Do ostudzonej masy dodać żółtka
i dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie dodawać po łyżce do masy czekoladowej
i ostrożrie połączyć . Przełożyć do płaskiej formy wyłożonej folią aluminiową i natłuszczonej. Przykryć folią i wstawić do
lodówki na kilka godzin, a najlepiej * na noc. Rodzynki umyc i namoczyć (najlepiej w alkoholu). Smietankę ubić na szty-
wną pianę ze szczyptą soli, a następnie nadal ubijać dodając po łyżeczce cukier puder przesiany z cukręm waniliowym.
Deser wyłożyć na półmisek i przykryć bitą
śmietanką. Posypać rodzynkami i pokroić
na porcje.