IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Bób smażony z boczkiem i pietruszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatna zmiana podania znanego i lubianego bobu

Bób smażony z boczkiem i pietruszką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bób smażony z boczkiem i pietruszką

 

  • 500 gram bób,
  • 300 gram boczek wędzony,
  • 2 szt cebula,
  • do smaku majeranek,
  • sól do smaku,
  • 1/2 pęczka pietruszka zielona

 

Sposób przygotowania:

Bób smażony z boczkiem i pietruszką
Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć następnie wrzucić na patelnię pokrojoną cebulkę i smażyć aż będzie miękka. Na patelnię dorzucić ugotowany i odcedzony bób a następnie posiekaną drobniutko pietruszkę. Wszystko razem wymieszać i smażyć około 8-10 minut. Podawać na gorąco. Najlepiej byłoby obrać bób z łusek przed wymieszaniem z boczkiem ale niestety "odkryłam" to dopiero podczas jedzenia :) Smacznego!
Bób smażony z boczkiem i pietruszką
Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie
Bób smażony z boczkiem i pietruszką
Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć następnie wrzucić na patelnię pokrojoną drobniutko cebulkę
Bób smażony z boczkiem i pietruszką
Na patelnię dorzucić ugotowany bób oraz pietruszkę.

Tagi:

bób