katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Boczek czosnkowy z grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taki sobie zwykły boczek czosnkowo cebulowy z majerankową nutką. Wszystkim smakował i to jest najważniejsze.

Boczek czosnkowy z grilla

Składniki:

Boczek czosnkowy z grilla

 

  • boczek surowy ok 1 kg
  • cebula 3 szt
  • czosnek 4-5 ząbków
  • majeranek ok 1 łyżka
  • sól
  • olej

Sposób przygotowania:

Boczek czosnkowy z grilla
Mięso myjemy osuszamy, dowolnie kroimy i oprószamy solą. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Mieszamy wcierając czosnek w mięso. Oprószamy majerankiem i znów mieszamy.

Cebule kroimy w plastry i układamy w naczyniu na przemian boczek i cebulę.

Odstawiamy na 60 min a można i więcej.

Po wyjęciu przed grillowaniem troszkę skrapiamy olejem i układamy plastry boczku na tackach czy też na ruszcie.

Grillujemy z obu stron.