Sposób przygotowania:
Boczek z piekarnika
Mięso myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy 3 ząbki i wyciskamy przez praskę.
Mięso oprószamy dość mocno solą, pieprzem i wcieramy w mięso.
Nacieramy też czosnkiem całe mięso i oprószamy papryką.
Od środka oprószamy oregano i obsypujemy drobno pokrojoną cebulką. Mięso składamy jak książkę i spinamy wykałaczkami. Odkładamy do lodówki na chociaż 60-120 min.
Mięso wyjmujemy z lodówki wcześniej na ok 30 min przed wstawieniem do piekarnika by mięso postało w temperaturze pokojowej.
Następnie oprószamy majerankiem, skrapiamy olejem i obkładamy drobno albo cienko pokrojonym pozostałym czosnkiem.
Pieczemy do miękkości ok 90 min w 180 stopniach. Najpierw można piec pod przykryciem a potem odkryć by mięso się zrumieniło.
Mięso oprószamy dość mocno solą, pieprzem i wcieramy w mięso.
Nacieramy też czosnkiem całe mięso i oprószamy papryką.
Od środka oprószamy oregano i obsypujemy drobno pokrojoną cebulką. Mięso składamy jak książkę i spinamy wykałaczkami. Odkładamy do lodówki na chociaż 60-120 min.
Mięso wyjmujemy z lodówki wcześniej na ok 30 min przed wstawieniem do piekarnika by mięso postało w temperaturze pokojowej.
Następnie oprószamy majerankiem, skrapiamy olejem i obkładamy drobno albo cienko pokrojonym pozostałym czosnkiem.
Pieczemy do miękkości ok 90 min w 180 stopniach. Najpierw można piec pod przykryciem a potem odkryć by mięso się zrumieniło.