Sposób przygotowania:
Wielkanocny boczek z mięsem i pieczarkami
Umyty i osuszony boczek delikatnie natrzeć oliwą i przyprawami. Pieczarki obrać, posiekać, udusić na łyżce oliwy. Przyprawić do smaku, ostudzić.
Do mięsa mielonego dodać grubo posiekany czosnek, pieczarki oraz przyprawę gyros. Wyrobić jednolitą masę. Przygotowany farsz rozetrzeć na boczku.
Zwinąć roladę, mocno obwiązać nicią bawełnianą. Przełożyć do worka do pieczenia. Odstawić do lodówki na noc.
Po tym czasie przełożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez godzinę.
Po tym czasie rozciąć woreczek i opiekać jeszcze przez 20-30 minut. Podawać na zimno pokrojony w plastry.
Do mięsa mielonego dodać grubo posiekany czosnek, pieczarki oraz przyprawę gyros. Wyrobić jednolitą masę. Przygotowany farsz rozetrzeć na boczku.
Zwinąć roladę, mocno obwiązać nicią bawełnianą. Przełożyć do worka do pieczenia. Odstawić do lodówki na noc.
Po tym czasie przełożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez godzinę.
Po tym czasie rozciąć woreczek i opiekać jeszcze przez 20-30 minut. Podawać na zimno pokrojony w plastry.