zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Boczek z chrupiącą skórką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 24

Zawsze piekłam boczek skórą do dołu. Ale po obejrzeniu australijskiego Masterchefa postanowiłam upiec go skórą do góry aby skóra była chrupiąca. Boczek wyszedł super, mimo że przyprawiony samą solą.

Boczek z chrupiącą skórką

Składniki:

Boczek z chrupiącą skórką

 

  • 1,5 kg świeżego boczku ze skórą
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Boczek z chrupiącą skórką
Boczek umyć i osuszyć. Skórę ponacinać w kratkę i boczek natrzeć solą. Ułożyć go w naczyniu i zakryć a potem wstawić do lodówki na 12 godzin.

Po tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić blachę a na nią kratkę i ułożyć boczek skórą do góry.

Piec 1,5 godziny a potem zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 15 minut.

Upieczony boczek jeść na ciepło lub na zimno.   



Tagi:

boczek mięso