Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Boczek z grilla z czerwoną cebulą (uniwersalny)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Boczek nadaje się na grilla, na patelnię, czy w całości - upieczenie w piekarniku. Marynata i przygotowanie jest dość uniwersalne.

Boczek z grilla z czerwoną cebulą (uniwersalny) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Boczek z grilla z czerwoną cebulą (uniwersalny)

 

Marynata:

  • 1-2 łyżki oleju
  • 2 łyżki soli (lub wg smaku)
  • 1,5 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu naturalnego

Dodatkowo:

  • czerwona cebula w słoiczku

Sposób przygotowania:

Boczek z grilla z czerwoną cebulą (uniwersalny)

Marynata:

Boczek z grilla z czerwoną cebulą (uniwersalny)
Użyłam oleju rzepakowego. Można dowolnego.

Przyprawy przesypać o miseczki i wymieszać z olejem.

Przygotowanie boczku do marynowania i marynowanie:

Boczek z grilla z czerwoną cebulą (uniwersalny)
Należy pamiętać, aby boczek był bez skóry.

Boczek należy umyć i osuszyć.

Następnie mięso dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą i naszpikować czosnkiem.

(Za pomocą noża zrobić w mięsie małe nacięcia i w powstałe otworki powciskać kawałki czosnku.)

Całość przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.

Przygotowanie do grillowania:

Boczek z grilla z czerwoną cebulą (uniwersalny)
Mięso nie powinno być zbyt mocno rozklepane.

Mięso wyjąć z lodówki i pokroić w plastry.

Następnie delikatnie je rozklepać (tłuczkiem do mięsa).

Wszystkie kawałki ułożyć na tacce do grilla i przenieść na ruszt.

Grillowanie:

Boczek z grilla z czerwoną cebulą (uniwersalny)
Czerwona cebula idealnie podkreśla smak boczku.

Boczek grillować o miękkości - co jakiś czas przewracając na druga stronę.

Pieczenie w piekarniku:
Mięso upiec w kawałku w 180 stopniach - podlewając odrobiną wody.

Na patelni:
Patelnię wysłać folia aluminiową i ułożyć na niej plastry boczku. Dalej postępować - tak jak przy grillowaniu.

Gotowe mięso podawać z czerwoną cebulą.


Tagi:

boczek mięso