katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Boczek z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Mięsko jest bardzo dobre. Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno szczególnie dla męskiej części rodziny.

Boczek z piekarnika

Składniki:

Boczek z piekarnika

 

Sposób przygotowania:

Boczek z piekarnika
Czosnek rozcieramy ze solą i nacieramy płat boczku. Oprószamy dość mocno pieprzem. Od środka obsypujemy majerankiem i zwijamy w roladę.

Zawijamy folią i na noc odkładamy do lodówki.

Po wyjęciu mięso smarujemy majonezem. Można boczek obwiązać nitką. Cebulę obieramy i kroimy. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i wykładamy część cebuli.

Boczek kładziemy zawinięciem do dołu. Podlewamy troszkę bulionem i piec ok 90 min w 180-190 stopniach. Podlewać w czasie pieczenia wytwarzającym się tłuszczem.

Gdyby zbyt mocno się przypiekał można przykryć folią aluminiową.