Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Boczniakowe -łazanki- z zielonym groszki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wersja grzybowych łazanek . Całkiem inny, zupełnie nowy smak.

Boczniakowe -łazanki- z zielonym groszki

Składniki:

Boczniakowe -łazanki- z zielonym groszki

 

  • 50 dag boczniaków,
  • 1 puszka zielonego groszku,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka mąki,
  • natka pietruszki,
  • lub koperek,
  • kilka świeżych listków tymianku,
  • lub bazylii
  • ( świeże możemy zastąpić suszonymi),
  • cukier,
  • pieprz,
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Boczniakowe -łazanki- z zielonym groszki
W rondlu stapiamy masło, mieszamy je z mąką. Do takiej jasnej zasmażki przekładamy groszek wraz z zalewą, starannie całość mieszamy i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą i cukrem. Boczniaki myjemy osuszamy, kroimy na kwadraty lub w romby ( aby wyglądem przypominały łazanki). Cebulę obieramy, kroimy w niezbyt grubą kostkę. Na patelnię z rozgrzanym olejem delikatnie wkładamy boczniaki i cebulę - smażymy, mieszając 8 - 10 minut, po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem.. Następnie przekładamy do rondla z groszkiem, mieszamy z zieleniną i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.Podajemy na gorąco z pieczywem jako danie kolacyjne, lub obiadowe danie z ryżem albo makaronem.

Tagi:

łazanki