Sposób przygotowania:
Bogracz wegetariański z kluseczkami
Kotlety gotujemy w wywarze lub w wodzie przez 3 minuty. Odcedzamy ( wywar zostawiamy) i odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy na paski. W tym czasie kroimy warzywa- ziemniaki i cebula w kosteczkę, a papryka w paseczki. Jeżeli używamy pomidorów musimy je sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, Przygotowujemy kluseczki: Zagniatamy mąkę z dodatkiem wody i oleju- ciasto est dość twarde, ale musimy je dokładnie wyrobić na jednolite. Dzielimy na 4 części, wałkujemy i kroimy na małe kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, dodajemy kolejno paprykę, ziemniaki, przecier pomidorowy, przyprawy, podlewamy pozostawianym wywarem z kotletów i gotujemy 10 min. Dodajemy kluseczki i gotujemy jeszcze ok 10 min. Doprawiamy jeszcze do smaku.