reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Bogracz wegetariański z kluseczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo lubię wykorzystywać kotlety sojowe do innych dań. Jako tradycyjne schabowe mi nie smakują, ale jako np bogracz mogę jeść codziennie

Bogracz wegetariański z kluseczkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bogracz wegetariański z kluseczkami

 

  • 1 opakowanie kotletów sojowych
  • po 1/2 papryki żółtej, czerwonej i zielonej
  • cebula
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego lub 4 pomidory
  • łyżeczka kminku, papryki słodkiej, maggi
  • 1/2 łyżeczki chili
  • sól pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju.
  • Kluseczki
  • 220g mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 1/4 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Bogracz wegetariański z kluseczkami
Kotlety gotujemy w wywarze lub w wodzie przez 3 minuty. Odcedzamy ( wywar zostawiamy) i odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy na paski. W tym czasie kroimy warzywa- ziemniaki i cebula w kosteczkę, a papryka w paseczki. Jeżeli używamy pomidorów musimy je sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, Przygotowujemy kluseczki: Zagniatamy mąkę z dodatkiem wody i oleju- ciasto est dość twarde, ale musimy je dokładnie wyrobić na jednolite. Dzielimy na 4 części, wałkujemy i kroimy na małe kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, dodajemy kolejno paprykę, ziemniaki, przecier pomidorowy, przyprawy, podlewamy pozostawianym wywarem z kotletów i gotujemy 10 min. Dodajemy kluseczki i gotujemy jeszcze ok 10 min. Doprawiamy jeszcze do smaku.
Bogracz wegetariański z kluseczkami
Możemy użyć paprykę tylko w jednym kolorze
Bogracz wegetariański z kluseczkami
Ciasto dzielę na 4 części, wałkiuję i kroję w kawałeczki