Kasia Pi

Kasia Pi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 6]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Bolo rei po polsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To słodkie portugalskie ciasto świąteczne. Jest królem wśród deserów w okresie bożonarodzeniowym. To iście królewskie ciasto jest dość słodkie, wypchane po brzegi kandyzowanymi owocami i na domiar oprószone białym cukrem pudrem.

Bolo rei po polsku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bolo rei po polsku

 

  • Składniki:
  • 4 szklanki mąki
  • 1 kostka masła niesolonego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 7g suszonych drożdży instant (1op.)
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 200g rodzynek
  • 200g kolorowych suszonych owoców
  • skórka otarta z 1 limonki
  • 100d słupków migdałowych
  • 1 roztrzepane jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 10 mrożonych truskawek Hortex

 

Sposób przygotowania:

Bolo rei po polsku
W lekko ciepłym mleku rozpuszczam drożdże. Do miski wsypuję przesianą mąkę, cukier, pokrojone w kosteczkę miękkie masło, rodzynki, otartą skórkę z limonki i rozpuszczone w mleku drożdże. Mieszam i zagniatam, ciasto jest dość klejące, ale takie ma być. Pozostawiam do wyrośnięcia na 1,5h. Okrągłą blaszkę smaruję olejem, wykładam ciasto, po środku tworząc otwór (na czas pieczenia możemy pozostawić małe naczynko żaroodporne). Mrożone truskawki oprószamy skrobia kukurydzianą i utykamy w ciasto, następnie dekorujemy kandyzowanymi owocami i migdałami, całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i usypujemy „kupki” cukru pudru. Pieczemy w temp. 180st. przez 30-40 min.
Bolo rei po polsku
Składniki w misce
Bolo rei po polsku
z kandyzowanymi owocami
Bolo rei po polsku
i truskawki Hortex ich ozobą