Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Borówki z amaretto bez cukru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Domowe przetwory z alkoholem ;)

Borówki z amaretto bez cukru Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Borówki z amaretto bez cukru

 

  • 1 kg borówek
  • 50 ml likieru amaretto
  • ewentualnie 50g mielonych migdałów oraz kilka tabletek/kropelek stewii do osłodzenia

Sposób przygotowania:

Borówki z amaretto bez cukru
Borówki płuczemy pod bieżącą wodą i 3/4 porcji wrzucamy na patelnię / do garnka, przez pierwsze 10 minut dusimy pod przykryciem, aż puszczą sok.



Owoce rozdrabniamy łyżką i smażymy, tak długo, aż zgęstnieją - od czasu do czasu mieszając - około 30 - 40 minut.



Gdy masa zgęstnieje dodajemy pozostałe jagody i amaretto, ewentualnie dosładzamy jeśli jest potrzeba - mieszamy i smażymy około 30 minut - aż jagody zmiękną.



Umyte słoiki zalewamy wrzątkiem lub wstawiamy na 1 minutę do mikrofalówki w celu ich ogrzania.



Gorące jagody przelewamy do gorących słoików, dobrze zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia odwrócone do góry dnem, następnie przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.



Smacznego :)
Borówki z amaretto bez cukru
Jagody wrzucamy na patelnię i dusimy 10 minut
Borówki z amaretto bez cukru
Rozdrobnione jagody smażymy tak długo aż zgęstnieją
Borówki z amaretto bez cukru
następnie dodajemy jagody i likier i dalej smażymy
Borówki z amaretto bez cukru
gotowe powidła przelewamy do gorących słoiczków