Jogurtowe placki z truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Letnie, słodkie placuszki w sam raz na przekąskę, czy do śniadania. Smażone na małej ilości oleju. W smaku czuć przyjemnie usmażoną truskawkę, z której zrobił się jakby sosik, dżemik.

Jogurtowe placki z truskawkami

Składniki:

Jogurtowe placki z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Jogurtowe placki z truskawkami
Do miski wsypać mąkę i erytytol (ilość wedle smaku,ja dodałam około 80g, można dodać inne slodzidło), dodać jogurt naturalny i wbić jajko. Do całości dodać kilka kropel aromatu śmietankowego i tyle wody, aby po wymieszaniu konsystencja ciasta była niczym jak gęstość jogurtu. Wszystko wymieszać ręcznie.

Truskawki pokroić i przełożyć do masy, lekko wszystko jeszcze raz przemieszać. Patelnię popsikać olejem (lub rozprowadzić olej na patelni za pomocą pędzelka).

Smażyć placki z obu stron na bardzo małej mocy kuchenki (na bardzo małym ogniu, one się właściwie suszą bardziej niż smażą, a to dlatego, że znacząco ograniczona jest ilość oleju).