kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Jesienne owoce zapiekane pod kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny i mało kaloryczny jesienny deser. Zapieczone owoce pod kruszonką polecam na deser lub podwieczorek.

Jesienne owoce zapiekane pod kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jesienne owoce zapiekane pod kruszonką

 

  • 1/2 szklanki mąki z płaskurki
  • 1,5 łyżki ksylitolu
  • 50 gram masła
  • 3 śliwki
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • cukier puder do posypania
  • listki mięty do dekoracji
  • masło do wysmarowania kokilek

Sposób przygotowania:

Jesienne owoce zapiekane pod kruszonką
Do miski wsypujemy mąkę, ksylitol i dodajemy pokrojone zimne masło. Zagniatamy kruszonkę i wstawiamy miskę do lodówki.
Owoce myjemy i wycieramy do sucha. Śliwki kroimy w kostkę, jabłko i gruszkę obieramy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.
Kokilki smarujemy masłem i wkładamy owoce oraz kruszonkę.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy listkami mięty.
Jesienne owoce zapiekane pod kruszonką
Do miski wkładamy składniki na kruszonkę.
Jesienne owoce zapiekane pod kruszonką
Umyte i obrane ze skórki owoce kroimy w kostkę.
Jesienne owoce zapiekane pod kruszonką
Pokrojone owoce wkładamy do wysmarowanych masłem kokilek.
Jesienne owoce zapiekane pod kruszonką
Następnie na owoce wkładamy przygotowaną kruszonkę.