angelusia

angelusia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Botwina do słoików

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Znakomita botwinka do barszczu

Botwina do słoików

Składniki:

Botwina do słoików

 

  • pęczek botwinki
  • pół pęczka koperku
  • ZALEWA
  • 0,5l wody
  • 0,5 szklanki octu
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Botwina do słoików
Botwinkę dokładnie myjemy. Kroimy drobno zarówno liście jak i łodygi, można również obrać i drobno pokroić malutkie buraczki. Koper siekamy drobno. Robimy zalewę: Wlewamy wodę do garnka, dodajemy sól, cukier i ocet. Zagotowujemy.
Botwinkę z koprem dokładnie mieszamy i wkładamy do słoików. Zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy mocno słoiki. Pasteryzujemy 25minut.