Sposób przygotowania:
Botwinka do słoików na zimę
Młode buraczki wraz z listkami przebieramy i myjemy dokładnie. Buraczki obrać ze skórki i kroimy większe, a listki z łodygami kroimy na 3-4 cm. kawałki.
Wszystko mieszamy i zalewamy wodą z dodatkiem soli i soku z cytryny lub octu i szczypty cukru.
Gotujemy około 15 minut i wkładamy gorące do czystych i wyparzonych słoików.
Pasteryzujemy 10 - 15 minut w zależności od wielkości słoika.Odwracamy słoiki do góry dnem.
Później mamy gotową podstawę do zupy, dodając bulionu, fasolki czy ziemniaków pokrojonych w kostkę.
Wszystko mieszamy i zalewamy wodą z dodatkiem soli i soku z cytryny lub octu i szczypty cukru.
Gotujemy około 15 minut i wkładamy gorące do czystych i wyparzonych słoików.
Pasteryzujemy 10 - 15 minut w zależności od wielkości słoika.Odwracamy słoiki do góry dnem.
Później mamy gotową podstawę do zupy, dodając bulionu, fasolki czy ziemniaków pokrojonych w kostkę.