jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 394]

Botwinka do słoików na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dobry pomysł włożyć botwinkę do słoików i w zimie wykorzystać do czerwonego barszczu lub ukraińskiego.

Botwinka do słoików na zimę Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Botwinka do słoików na zimę

 

  • botwinka razem z listkami
  • sól do smaku
  • sok z cytryny do smaku lub ocet
  • woda

Sposób przygotowania:

Botwinka do słoików na zimę
Młode buraczki wraz z listkami przebieramy i myjemy dokładnie. Buraczki obrać ze skórki i kroimy większe, a listki z łodygami kroimy na 3-4 cm. kawałki.

Wszystko mieszamy i zalewamy wodą z dodatkiem soli i soku z cytryny lub octu i szczypty cukru.

Gotujemy około 15 minut i wkładamy gorące do czystych i wyparzonych słoików.

Pasteryzujemy 10 - 15 minut w zależności od wielkości słoika.Odwracamy słoiki do góry dnem. 

Później mamy gotową podstawę do zupy, dodając bulionu, fasolki czy ziemniaków pokrojonych w kostkę.
Botwinka do słoików na zimę
Buraczki razem z łodygami myjemy i obieramy
Botwinka do słoików na zimę
Listki umyte wcześniej opłukane dokładnie
Botwinka do słoików na zimę
botwinkę pokrojoną razem liście i buraczki młóde zalewamy wodą
Botwinka do słoików na zimę
Gotujemy około 15 minut od zagotowania z dodatkiem soli i cukru
Botwinka do słoików na zimę
Gorące wkładamy do słoików
Botwinka do słoików na zimę
pasteryzujemy około 15 - 20 minut

Tagi:

przetwory