Sposób przygotowania:
Pierogi z botwinką i ricottą z jogurtowym sosem
Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym drobno szczypiorkiem. Jogurt doprawiamy do smaku solą i pieprze,- odstawiamy.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól – mieszamy. Gorącą wodę łączymy w kubku z oliwą. Wymieszaną z oliwą gorącą wodę wlewamy do mąki i wszystko mieszamy dokładnie drewnianą łyżką.
Kiedy wszystkie składniki się połączą ciasto odstawiamy na 15-20 minut aby odpoczęło.
Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim pokrojone drobno łodyżki botwinki. Do lekko zeszklonej botwinki wlewamy wodę i dusimy ją około 5 minut.
Po tym czasie dodajemy posiekane drobno listki botwinki i przesmażamy 2-3 minuty. Odstawiamy do przestygnięcia.
Do miseczki przekładamy serek ricottę, dodajemy przestudzoną botwinkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wszystko starannie mieszamy.
Farsz doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Blat lub stolnicę podsypujemy mąką. Przekładamy na nią przygotowane wcześniej ciasto i wyrabiamy je (jeśli jest taka potrzeba dodajemy więcej mąki ).
Kiedy ciasto stanie się gładkie i elastyczne, rozwałkowujemy je i za pomocą szklanki wycinamy koła. Na środku każdego kładziemy porcję farszu, zlepiamy je i gotujemy je 3-4 minuty w gorącej, osolonej wodzie.
Pierogi odcedzamy i serwujemy z masłem lub sosem jogurtowym czosnkowym lub koperkowym, smacznego ; )
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól – mieszamy. Gorącą wodę łączymy w kubku z oliwą. Wymieszaną z oliwą gorącą wodę wlewamy do mąki i wszystko mieszamy dokładnie drewnianą łyżką.
Kiedy wszystkie składniki się połączą ciasto odstawiamy na 15-20 minut aby odpoczęło.
Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim pokrojone drobno łodyżki botwinki. Do lekko zeszklonej botwinki wlewamy wodę i dusimy ją około 5 minut.
Po tym czasie dodajemy posiekane drobno listki botwinki i przesmażamy 2-3 minuty. Odstawiamy do przestygnięcia.
Do miseczki przekładamy serek ricottę, dodajemy przestudzoną botwinkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wszystko starannie mieszamy.
Farsz doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Blat lub stolnicę podsypujemy mąką. Przekładamy na nią przygotowane wcześniej ciasto i wyrabiamy je (jeśli jest taka potrzeba dodajemy więcej mąki ).
Kiedy ciasto stanie się gładkie i elastyczne, rozwałkowujemy je i za pomocą szklanki wycinamy koła. Na środku każdego kładziemy porcję farszu, zlepiamy je i gotujemy je 3-4 minuty w gorącej, osolonej wodzie.
Pierogi odcedzamy i serwujemy z masłem lub sosem jogurtowym czosnkowym lub koperkowym, smacznego ; )