SUPERPRZEPIS

Pierogi z botwinką i ricottą z jogurtowym sosem

         
ocena: 4/5 głosów: 25
Pierogi z botwinką i ricottą z jogurtowym sosem Więcej zdjęć (5)

Delikatne pierogi z wiosennym, delikatnym nadzieniem z botwinki i ricotty, polecają się na lekki obiad:)

Składniki:

Pierogi z botwinką i ricottą z jogurtowym sosem

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • Około ½ szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • Szczypta soli
  • Farsz:
  • 1 opakowanie serka ricotta
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 /2 pęczka botwinki
  • 1/5 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • Sól, pieprz
  • Sos:
  • 1 kubek jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pierogi z botwinką i ricottą z jogurtowym sosem
Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym drobno szczypiorkiem. Jogurt doprawiamy do smaku solą i pieprze,- odstawiamy.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól – mieszamy. Gorącą wodę łączymy w kubku z oliwą. Wymieszaną z oliwą gorącą wodę wlewamy do mąki i wszystko mieszamy dokładnie drewnianą łyżką.

Kiedy wszystkie składniki się połączą ciasto odstawiamy na 15-20 minut aby odpoczęło.

Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim pokrojone drobno łodyżki botwinki. Do lekko zeszklonej botwinki wlewamy wodę i dusimy ją około 5 minut.

Po tym czasie dodajemy posiekane drobno listki botwinki i przesmażamy 2-3 minuty. Odstawiamy do przestygnięcia.

Do miseczki przekładamy serek ricottę, dodajemy przestudzoną botwinkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wszystko starannie mieszamy.

Farsz doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Blat lub stolnicę podsypujemy mąką. Przekładamy na nią przygotowane wcześniej ciasto i wyrabiamy je (jeśli jest taka potrzeba dodajemy więcej mąki ).

Kiedy ciasto stanie się gładkie i elastyczne, rozwałkowujemy je i za pomocą szklanki wycinamy koła. Na środku każdego kładziemy porcję farszu, zlepiamy je i gotujemy je 3-4 minuty w gorącej, osolonej wodzie.

Pierogi odcedzamy i serwujemy z masłem lub sosem jogurtowym czosnkowym lub koperkowym, smacznego ; )   


Pierogi z botwinką i ricottą z jogurtowym sosem
Botwinkę przesmażamy na maśle około 5-10 minut
Pierogi z botwinką i ricottą z jogurtowym sosem
Wystudzoną botwinkę mieszamy z serkiem ricottą
Pierogi z botwinką i ricottą z jogurtowym sosem
Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto z podanych składników
Pierogi z botwinką i ricottą z jogurtowym sosem
Rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz, zlepiamy, gotujemy

Tagi:

pierogi