Sposób przygotowania:
Kaczka w miodzie z duszoną botwinką z rabarbarem
Kaczkę myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 18-200 stopni piekarnika. Pieczemy je 20 minut. Miód łączymy z posiekanym tymiankiem. Po upływie 25 minut wyjmujemy nogi z kaczki z piekarnika i smarujemy je wymieszanym wcześniej miodem z tymiankiem. I wstawiamy kaczkę z powrotem do piekarnika na 15-20 minut.
Botwinkę drobno kroimy (osobno łodyżki, osobno liście). Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy.
Na patelni rozpuszczamy masło i smażmy na nim przez 2 minuty pokrojone drobno łodygi botwinki. Następnie dodajemy pokrojony rabarbar i smażymy 1-2 minutki. Dokładamy pokrojone liście botwinki i szczypiorek, wlewamy ½ szklanki wody i dusimy pod przykryciem botwinkę przez około 1 5 minut. Botwinka jest gotowa kiedy rabarbar zmięknie, wtedy doprawiamy ją do smaku solą, pieprzem i odrobiną miodu.
Upieczoną kaczkę wykładamy półmisek i serwujemy z duszoną botwinką i młodymi ziemniaczkami z wody, smacznego.
Botwinkę drobno kroimy (osobno łodyżki, osobno liście). Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy.
Na patelni rozpuszczamy masło i smażmy na nim przez 2 minuty pokrojone drobno łodygi botwinki. Następnie dodajemy pokrojony rabarbar i smażymy 1-2 minutki. Dokładamy pokrojone liście botwinki i szczypiorek, wlewamy ½ szklanki wody i dusimy pod przykryciem botwinkę przez około 1 5 minut. Botwinka jest gotowa kiedy rabarbar zmięknie, wtedy doprawiamy ją do smaku solą, pieprzem i odrobiną miodu.
Upieczoną kaczkę wykładamy półmisek i serwujemy z duszoną botwinką i młodymi ziemniaczkami z wody, smacznego.