Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 802]

Kaczka w miodzie z duszoną botwinką z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kaczka pieczona w miodzie aromatyzowanym świeżym tymiankiem i delikatna botwinka to fajna propozycja na rodzinny obiad, polecam.

Kaczka w miodzie z duszoną botwinką z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kaczka w miodzie z duszoną botwinką z rabarbarem

 

  • 4 nogi z kaczki
  • 4 łyżki miodu
  • 2 gałązki tymianku
  • Sól, pieprz
  • Botwinka z rabarbarem:
  • 2 pęczki botwinki
  • 2 łyżeczki masła
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 2 łodygi rabarbaru
  • Sól, pieprz, miód do smaku

Sposób przygotowania:

Kaczka w miodzie z duszoną botwinką z rabarbarem
Kaczkę myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 18-200 stopni piekarnika. Pieczemy je 20 minut. Miód łączymy z posiekanym tymiankiem. Po upływie 25 minut wyjmujemy nogi z kaczki z piekarnika i smarujemy je wymieszanym wcześniej miodem z tymiankiem. I wstawiamy kaczkę z powrotem do piekarnika na 15-20 minut.

Botwinkę drobno kroimy (osobno łodyżki, osobno liście). Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy.

Na patelni rozpuszczamy masło i smażmy na nim przez 2 minuty pokrojone drobno łodygi botwinki. Następnie dodajemy pokrojony rabarbar i smażymy 1-2 minutki. Dokładamy pokrojone liście botwinki i szczypiorek, wlewamy ½ szklanki wody i dusimy pod przykryciem botwinkę przez około 1 5 minut. Botwinka jest gotowa kiedy rabarbar zmięknie, wtedy doprawiamy ją do smaku solą, pieprzem i odrobiną miodu.

Upieczoną kaczkę wykładamy półmisek i serwujemy z duszoną botwinką i młodymi ziemniaczkami z wody, smacznego.
Kaczka w miodzie z duszoną botwinką z rabarbarem
Kaczkę myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 18-200 stopni piekarnika.
Kaczka w miodzie z duszoną botwinką z rabarbarem
. Miód łączymy z posiekanym tymiankiem. Po upływie 25 minut wyjmujemy nogi z kaczki z piekarnika
Kaczka w miodzie z duszoną botwinką z rabarbarem
smarujemy je wymieszanym wcześniej miodem z tymiankiem. I wstawiamy kaczkę z powrotem do piekarnika na 15-20 minut.
Kaczka w miodzie z duszoną botwinką z rabarbarem
Botwinkę drobno kroimy (osobno łodyżki, osobno liście). Rabarbar myjemy, obieram7y i kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło i smażmy na nim przez 2 minuty pokrojone drobno łodygi botwinki. Następnie dodajemy pokrojony rabarbar i smażymy 1-2 minutki. Dokładamy pokrojone liście botwinki i szczypiorek, wlewamy ½ szklanki wody i dusimy pod przykryciem botwinkę przez około 1 5 minut. Botwinka jest gotowa kiedy rabarbar zmięknie, wtedy doprawiamy ją do smaku solą, pieprzem i odrobiną miodu.